Gazdag kalciumban, rézben, foszforban, vasban, jódban, magnéziumban és mangánban. A mákban telítetlen zsiradék található, a belőle kivont olaj fogyasztása rákmegelőző hatású lehet.

Emellett:

  • Csillapítja a köhögést,
  • oldja az enyhébb görcsöket;
  • csökkenti a lázat, a gyulladást,
  • enyhíti a székrekedést és az alhas irritációját.
  • A mákban a linolénsav pedig segít egészségesen tartani a szívet.
  • Ismert idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, feszültségoldó, nyugtató, altató hatású.
  • A belőle kivont olajat kifejezetten alvás támogatására (is) ajánlják.

A mák hatása a vérnyomásra

Aminosavakban, zsírsavakban, ásványi anyagokban gazdag.  Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését. Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően segít megelőzni a trombózis és embólia kialakulását, normalizálja a vér koleszterinszintjét.

A mák hatása az emésztésre

Az eddig említettek mellett, rostban gazdag és ennek köszönhetően pozitívan hat emésztésünkre, támogatja bélrendszerünk egészséges működését.

A mák hatása az epére

Az epebántalmakat illik komolyan venni, a napi zsírfogyasztást pedig ellenőrizni, felügyelni. Amennyiben bármilyen epepanaszunk van, úgy a mákot jobb kerülni, magas zsírtartalma miatt. (Nagyon kis mennyiségben, darálva, valamely sütemény, étel részeként, de mindig orvossal konzultálva.)

A mák hatása a májra

Azt fontos szem előtt tartani, hogy a túl sok cukor nem tesz jót a májunknak, márpedig sokszor a mákos ételek, desszertek, sütemények viszonylag sok cukrot tartalmaznak. Alapvetően a mákot fogyaszthatjuk máj problémák esetében is, de ezt mindig a kezelőorvossal egyeztetve tegyük!
A mák mindezek mellett természetesen csodás ízéről is ismert. Megannyi recept alapvető hozzávalója. Fogyasszuk rendszeresen!