A rózsavíz a damaszkuszi rózsa szirmainak vízgőz-desztillációjával készül. Ez a folyamat során nyerik ki a rózsaszirmokból az értékes hatóanyagokat és illóolajakat. A tiszta rózsavíz átlátszó, kellemes rózsaillatú folyadék. Fontos tudni, hogy nem minden rózsavíz egyforma - a legjobb minőségű a 100% tisztaságú, adalékmentes változat, ami nem tartalmaz mesterséges illatanyagokat vagy tartósítószereket.
Egészségügyi hatások
A rózsavíz több mint egyszerű illatszer. Természetes gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, nyugtatja az irritált bőrt és nyálkahártyákat. Belső használata támogatja az emésztést és csökkentheti a stressz tüneteit. A benne található hatóanyagok segítik a sebgyógyulást, erősítik az immunrendszert és harmonizálják a hormonrendszert. Különösen hasznos lehet fejfájás és alvászavarok esetén.
A ragyogó bőr és haj titka
A rózsavíz igazi jolly joker a természetes szépségápolásban.
- Arctonikként használva összehúzza a pórusokat, szabályozza a faggyútermelést és frissíti a bőrt.
- Hajápolásra is kiváló: öblítővízként használva fényessé teszi a hajat és nyugtatja a fejbőrt.
- A rózsavíz természetes összetevője lehet házi készítésű arcpermeteknek, arcpakolásoknak és krémeknek. Különösen jót tesz az érzékeny, irritált vagy érett bőrnek, de minden bőrtípusra használható.
A rózsavíz különleges ízt ad a desszereteknek!
A rózsavíz a keleti konyha kedvelt összetevője. Süteményeknek, desszerteknek különleges aromát ad, de használhatjuk gyümölcssalátákhoz, limonádékhoz vagy teákhoz is. Különösen finom rózsavizes-kardamomos keksz vagy rózsavízzel ízesített rizspuding készíthető vele. Fontos, hogy konyhai felhasználásra csak étkezési minőségű rózsavizet használjunk, és óvatosan adagoljuk, mert intenzív az íze.
Praktikus tanácsok a használathoz
A rózsavíz hatékony felhasználásához néhány tipp: bőrápoláshoz mindig tiszta, smink nélküli bőrre vigyük fel, lehetőleg vattakoronggal vagy permettel. Érdemes kis mennyiséggel kezdeni a konyhai felhasználást, mert az íze elég intenzív lehet. A rózsavizet sötét üvegben, hűvös helyen tároljuk, így hosszabb ideig megőrzi minőségét. Ha házi kozmetikumokhoz használjuk, mindig frissen készítsük el a keverékeket.