Az emberiség évszázadok óta ismeri és használja gyógynövényeket, melyek mind gasztronómiai, mind gyógyászati szempontból kiemelkedő fontosságúak az egészségünk és jólétünk megőrzése érdekében. Az öröm az, hogy ezeket a növényeket akár a lakásban is termeszthetjük, függetlenül az évszaktól.

1. Rozmaring – Bár gyökerei későn fejlődnek ki, amint megtörténik, hosszú életű növény lesz belőle.  A napos, meleg környezet ideális a neveléséhez.
2. Zsálya – A zsályátöveket rakjuk vízbe, ha meggyökerezett, tavasszal ültessük cserépbe. Szellős, világos helyen tartsuk.
3. Menta – A friss mentaleveleket gyakran használjuk, mivel kellemesen hűsít, felfrissít, és energiával tölt fel. A vízbe helyezett ágak hamar gyökereket eresztenek.
4. Tárkony – Egy szál tárkonyt helyezzünk egy pohár vízbe. Napfényes, világos helyen sokáig frissen tartható, és hamar gyökereket is ereszt.
5. Petrezselyem – Tartsuk zöldpetrezselymet vízben, mielőtt kivirágozna. Jól bírja a sok napfényt.
6. Borsmenta – A borsmentát hasonlóan kezeljük, mint a mentát.
7. Csombor – Virágzás előtt néhány zöld ágat helyezzünk vízbe tavasszal. Ha a hajtások nőni kezdenek, vágjuk vissza őket a bokrosabb növekedés érdekében.
8. Oregánó – Vízben tartva hosszú ideig friss marad.
9. Citromfű – Néhány friss ágat állítsunk vízbe, és gyökerei hamarosan kifejlődnek. A leveleket szedhetjük teakészítéshez.
10. Stevia – Néhány friss steviát tegyük vízbe, és tartsuk napos helyen.


A friss növények neveléséhez egy pohár vízre lesz szükségünk, és kövessük az alábbi utasításokat:

1. Kezdetnek töltsünk félig egy poharat vagy egy kisebb befőttes üveget klórmentes vízzel. (Ha rendelkezésünkre áll esővíz, használjuk azt.)
2. Hagyjuk állni egy éjszakán át, hogy a víz megtisztuljon.
3. Ha lehetséges, válasszunk sötét üveget, hogy a növény gyökereit megvédjük az erős napsugárzástól.
4. Válasszunk széles szájú üveget, hogy a növény minél több oxigénhez jusson.
5. Az üvegbe helyezés előtt távolítsuk el a növény alsó részén található leveleket.
6. A vizet hetente legalább egyszer cseréljük, és amint a növény elkezdi növelni a gyökerét, akár 2-6 hetente is cserélhetjük.
7. Ha szeretnénk felgyorsítani a gyökereztetési folyamatot, használhatunk gyökereztető hormont, mivel ez elősegítheti a gyökerek kifejlődését.

Ezek a lépések segítenek nekünk abban, hogy sikeresen neveljünk friss növényeket vízben anélkül, hogy földbe ültetnénk őket.