Már az egészen kis kertekben is találhatunk általában néhány tő málnát. Az egészséges és finom gyümölcs nagyon hamar szaporodik, de gondoskodni kell róla, ha szép termést szeretnénk.

Nagyon sok vitamint és tápanyagot tartalmaz, és igazán üdítő egy meleg nyári napon. Kellemes turmix, shake, krémleves és lekvár is készíthető belőle, de a legegészségesebb, ha nyersen fogyasztjuk. Azért, hogy egészséges termésünk legyen, fontos megelőzni a problémák kialakulását.

Az első és legfontosabb munkálat kora tavasszal történik, amikor még a málna nem rügyezik. Ilyenkor le kell mosni a vesszőket tetőtől-talpig egy 70-80 fokos vízfürdővel. Vigyázzunk, hogy a víz minden részét érje, a tetejétől egészen le a tövéig. Ha a föld még egy kicsit fagyott, a gyökerek biztosan nem fognak kárt szenvedni. Ezzel a módszerrel nem csak a málnát, de az egrest és a ribizlit is lekezelhetjük.

 

Ezt a műveletet késő ősszel is megtehetjük, amikor a hőmérséklet -3 és -5 fok körüli lesz. A melegvizes lemosással az eper ágyásokról is gondoskodjunk, mert ugyanazok a kártevők támadhatják meg, mint a málnát vagy a ribizlit.

Minden ősszel takarjuk a málnabokrok közötti talajt tőzeggel, komposzttal vagy szalmával, mert ez megakadályozza a kártevők elszaporodását. A rügyezés és a virágzás közti időszakban rázzuk le a bogarakat és a kártevőket róla egy nejlonzacskóba, amit kidobunk. Lehet, hogy kissé időigényes ez a művelet, de nagyon hasznos.

A málnát mustár oldattal permetezhetjük:

20 gramm mustár port oldjunk fel egy vödör vízben, és hagyjuk állni egy fél napig, majd ezzel permetezzük le a bokrokat.

Ha nincs mustárporunk, akkor helyettesíthetjük úgy is, hogy 10 liter vízhez adunk 2 púpozott evőkanál szódabikarbónát.