Fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy mit fogyasztunk vagy teszünk, amikor gyomrunk üres, és milyen hatásokkal járhat, ha nem vagyunk kellően körültekintők ezekben a helyzetekben.1. Gyulladáscsökkentő szerek
Kerüljük el a gyulladáscsökkentő szerek, például az aszpirin vagy a paracetamol, éhgyomorra történő bevételét, mivel így nem tudják teljes mértékben kifejteni gyulladáscsökkentő hatásukat, és inkább potenciális károkat okozhatnak a szervezetünknek. A gyógyszer negatív hatásait mérsékelhetjük, ha sok vízzel szedjük be, vagy előtte nagyobb mennyiségű tejet fogyasztunk.

2. Kávé

A kávé éhgyomorra való fogyasztása nem ajánlott, még akkor sem, ha koffeinmentes változatról van szó. Ilyenkor ugyanis a kávé serkenti a gyomorsav termelését, ami gyomorégést okozhat. Ha nem eszünk semmit a kávé előtt, a szervezetünkben serotoninhiány alakulhat ki, ami egész napos lehangoltságot okozhat. Ha mégis üres gyomorra szeretnénk kávét fogyasztani, érdemes hozzá sok tejet adni a gyomorsav hatásainak enyhítése érdekében.

3. Alkoholfogyasztás

Kerüljük az alkoholfogyasztást éhgyomorra, mivel üres gyomorban az alkohol sokkal gyorsabban felszívódik. Ennek következtében hatása hosszabb ideig tart, és erős ittasságot okozhat. Emellett káros hatással lehet a májra, vesékre és a szív egészségére. Ha mégis szükségünk van valamilyen italra, válasszunk hideg és alkoholmentes italt, mivel ezek lassabban szívódnak fel.

4. Rágózás

Ne rágózzunk éhgyomorra, mert a rágás során termelődő gyomorsav károsíthatja a gyomor nyálkahártyáját és gyomorfekély alakulhat ki nálunk.5. Edzés

Az intenzív testmozgást kerüljük éhgyomorra. Bár sokan azt gondolják, hogy így több kalóriát égetnek, valójában az izomtömegüket veszíthetik el, mivel a szervezetnek nincs megfelelő energiaforrása az edzéshez.

6. Citruslé

Kerüljük a citruslé fogyasztását üres gyomorra, mivel a savak irritálhatják a gyomrot és gyomorfekélyt okozhatnak. Ha mégis citruslevet szeretnénk inni, hígítsuk fel vízzel arányban 1:1 vagy 2:1, hogy enyhítsük a káros hatásokat.

7. Veszekedés

Kerüljük a konfliktusokat és vitákat üres gyomorral! Amerikai kutatók kimutatták, hogy éhség esetén az agyunk nehezebben tudja kontrollálni az érzelmeinket, mivel energiahiányban szenved. Ha nincs lehetőségünk enni egy fontos beszélgetés előtt, legalább igyunk valami meleg italt, például teát, amit akár a beszélgető partnerünkkel is megoszthatunk. Így a hangulat is barátságosabb lehet!