Hazája a Távol-Kelet, ott vadon is tenyészik. Európában és Észak-Amerikában csak termesztett gombaként ismerjük. Világviszonylatban a shiitake a csiperke után a második leggyakrabban fogyasztott étkezési és a harmadik legnagyobb mennyiségben termesztett gomba. A távol-keleten számtalan panasz esetén javasolt, amolyan mindent gyógyító étek.

A Shiitake gomba speciális, a szervezetre gyakorolt hatásai az elérhető kutatási eredmények alapján:

• Segít fenntartani a szív, az érrendszer, a vese, a máj egészségét.
•Pozitívan befolyásolhatja a bőr, a légzőrendszer, a hasnyálmirigy működését.
•Optimalizálja a szervezet anyagcsere folyamatait, a vérzsírok és vércukor szintjét, hozzájárulva ezzel a 2. típusú diabétesz rizikójának csökkentéséhez. A shiitake tartalmaz továbbá egy D-Eritadenin (DEA) nevű hatóanyagot is, ami csökkenti a koleszterin szintjét és segíti a keringési rendszert
•Támogatja az immunrendszer aktivitását, mivel számos hatóanyagot tartalmaz, közöttük az immunrendszert erősítő lentinánt, melyből ma már gyógyszert is készítenek.
•Aktiválja a makrofágokat, a T-limfocitákat és az NK (Natural Killer) sejteket, azaz azokat a fehérvérsejteket, amelyek felismerik és elpusztítják a szervezetre fenyegetést jelentő kórokozókat, valamint a mutáns vagy betegséget okozó sejteket.
•Az immunrendszer aktivitásának támogatásával allergia- és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik
•Hozzájárul a máj enzimatikus méregtelenítő folyamataihoz.
•Baktérium- és vírusfertőzésekkel szemben „blokkolhatja” a kórokozók aktivitását.