A kamilla szinte mindenre jó: lehet külsőleg, sebek gyógyulásának elősegítésére és gyulladások megelőzésére használni, belsőleg pedig láz, emésztési zavarok, idegesség és álmatlanság ellen. A kamilla megkönnyíti a székelést, de nem okoz hasmenést, alkalmas aranyerek belső kezelésére, ugyanakkor kamillakenőccsel külsőleg is lehet gyógyítani ezt a betegséget. Nátha, arc- és homloküreg-gyulladás esetén remek inhaláló szer. Gargarizálással vagy szájöblögetéssel megszüntethető a fogíny, a száj és a torok gyulladásai. Szájban lévő sebek, afták esetében is sokszor a kamillás öblögetés a megfelelő gyógyír. Gyermekeknek is szinte minden betegségre adható, még a fogzás nehéz időszakát is megkönnyíti, várandósoknak a korai magzatrúgás, a mell és a mellbimbó fájdalmai ellen, a tejtermelés csökkentésére, illetve a csecsemőkori kólika gyógyítására is alkalmazható. Hasfájások és görcsök, puffadás, hasmenés, kiütés, gyomorhurut, továbbá menstruációs zavarok, a menses kimaradása és egyéb altesti panaszok, álmatlanság, mellékhere-gyulladás, láz, fog- és sebfájás esetén is kiváló.

Az angolok a növények doktorának hívják, és a veteményes kertekben az ágyások szélére ültetik, hogy elriassza a kártevő bogarakat. Azt is megfigyelték, hogy ahová kamillát ültetnek, a mellette lévő növények egészségesebbek lesznek.

Külsőleg bőrbetegségeket, pattanást (akne), tályogot, nehezen gyógyuló sebeket illetve körömágy-gyulladást kezelnek vele. Szemborogatásra is alkalmas. Fürdők, öblítések, gőzfürdők formájában nagyszerű az altesti gyulladások (hüvelygyulladás, aranyér, lábszárfekély) esetén is.
Szépségápoló szerként sem szabad megfeledkezni róla. Ajánlatos hetente egyszer kamillafőzettel lemosni az arcot, amitől a bőr friss és üde marad. Hajápoláshoz is kiváló a kamillafőzet, mert a haj illatos és csillogó lesz tőle. Főként a szőkéknek ajánlott a használata.