Az újhagyma igazi vitaminbomba. Magas C- és B-vitamin tartalma mellett ki kell emelnünk az A-vitamin tartalmát is. Ez utóbbi pedig a zöld szárában koncentrálódik, ezért rosszul tetted, ha ezt nem fogyasztottad el eddig.
Az zöldhagyma sok ásványi anyagot tartalmaz, többek között kalciumot, vasat, magnéziumot és káliumot, amelyek fontosak az egészséges testműködéshez.
Az újhagymában, csakúgy mint a vörös és lilahagymában a kénvegyületek jelentik leginkább a gyógyerő forrását.  Az újhagyma kénvegyületei segítenek a vérnyomás szabályozásában és javítják az érrendszer állapotát, ezáltal csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát.

Az  allicin tartalma erősíti a bélflórát és csökkentheti a gyulladásokat. Kutatások során kimutatták, hogy az allicin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, melyek hozzájárulhatnak az oxidatív stressz csökkentéséhez, illetve segítenek megelőzni a sejtkárosodást, az agykárosodást, illetve lassítani az öregséggel együtt járó folyamatokat. Az újhagyma antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik kéntartalmánál fogva, így hatékony lehet a baktériumok okozta fertőzések elleni harcban.
Az újhagyma magas rosttartalma segíthet az emésztési problémák enyhítésében és a bélrendszer egészségének javításában.
A legjobb frissen elfogyasztani, de hűtőszekrényben 3-4 napig is megőrzi vitamin és ásványianyag tartalmát. 
A zöldhagyma frissességét könnyű megállapítani: minél hosszabb és ropogósabb a hagyma zöld része, annál frissebb a növény. Ha pedig a szárát megtörve nedvességcseppeket látunk, akkor garantáltan a lehető legfrissebb zöldség kerül az asztalra.
És ne feledjük, a zöld szára kincset ér!