Mi az illóolaj’?

Az illóolaj a növény természetes védőképességét, immunitását biztosító összetett biokémiai vegyületekből álló zsíroldékony, (ezért olaj), kis molekulasúlyú (ezért illékony) folyadék, melyet elsősorban desztillációval vagy sajtolással nyernek ki a növényből, így az valójában a növény esszenciája. Ezek az aromás vegyületek különféle növényi részekben találhatók, ideértve a gyökeret, szárat, levelet, virágot, de még a fakérget, gyantát is.

Tippek illóolajok vásárlásához

Fontos, hogy meg tudja különböztetni az igazi illóolajokat szintetikus másuktól. Az üvegen mindig szerepelnie kell a növény latin nevének, ez azonban még nem garancia. Gyanús lehet, ha az illóolajok ára nagyon alacsony, két különböző fajta ára megegyezik, vagy nagyon közel állnak egymáshoz. Az olaj árát a növényből nyerhető olaj mennyisége befolyásolja, ezért vannak nagyon drága (például a rózsa) és viszonylag olcsóbban előállítható olajok. Természetesen vannak olyan illóolajok, amelyek ára hasonlít. Például a levendula és a teafa illóolajok olcsóbbak, de ez esetben sem 300-500 Ft-ról beszélünk.
Ne keverje össze az illóolajokat a tinktúrával, macerátummal, vizekkel (pl. rózsavíz). Bár ez utóbbiak is gyógyhatású termékek, de nem illóolajok, vagy csak kis %-ban található bennük illóolaj. Fontos, hogy a csomagoláson fel legyen tüntetve a származási ország, a lejárati dátum és a Batch szám, ami alapján az illóolaj visszakövethető, melyik évben, melyik földterületről és hol lett előállítva.
Ha mindezek mellé a gyártó még minőségi bizonyítványt és az összetételt igazoló gázkromatográfiás vizsgálatot is biztosít, nos akkor már valószínű, hogy eredeti, esszenciális olajról beszélünk.