Mi is a valódi wasabi?

A wasabi (Wasabia japonica) egy ritka, Japánban őshonos növény. Az igazi wasabi ára akár 20-30-szorosa is lehet a tormának, és frissen lereszelve csak 15-20 percig őrzi meg karakteres ízét. Éppen ezért a világon felszolgált "wasabi" 95%-a valójában tormaalapú készítmény. Ez a gyakorlat annyira elterjedt, hogy még a japán éttermek többsége is tormából készült wasabi-helyettesítőt használ. A mi házi verziónk is ezen a bevett gyakorlaton alapul.

Wasabi vs. torma

A wasabi, akárcsak közeli rokona, a torma, értékes gyógynövény. Természetes antibakteriális és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek támogatják az immunrendszer működését. A benne található izotiocianátok erős gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Rendszeres fogyasztása segíthet a légúti problémák enyhítésében és az ételmérgezések megelőzésében.

Bár mindkét növény a keresztesvirágúak családjába tartozik, vannak különbségek közöttük. A valódi wasabi több kálciumot és C-vitamint tartalmaz, mint a torma, viszont a torma gazdagabb B-vitaminokban. Mindkét növény tartalmaz értékes izotiocianátokat, de ezek összetétele és aránya eltérő. A torma csípőssége általában erőteljesebb és hosszabb ideig tart, míg a wasabi aromája finomabb, illatosabb, és gyorsabban elillan. Házi változatunk ezért nem helyettesíti tökéletesen az eredeti wasabit, de hasonlóan értékes, egészséges alternatívát kínál.

Így keszül a házi wasabi