A háztartások elengedhetetlen része a mosógép, emellé társulhat még szárítógép, mosogatógép, amik megkönnyítik az életünket otthon.  Tudtad, hogy egy szakértőkből álló csoport több tucatnyi mosógép tanulmányozása után arra jutott, hogy minimum 38 liter vizet, de akár 80 litert is elhasználnak egy mosáshoz? 
Nyilván ezt lehet befolyásolni a programok okos megválasztásával, de akkor hogyan is lesz környezetkímélő a mosás?
A mosáshoz használt termékek egy átlagos családnál: mosószer, öblítő, folttisztító. Ha már a vízmennyiség adott, akkor érdemes kipróbálni alternatív megoldásokat a használt szerekre!

Íme néhány példa alternatív mosó-adalékokra:

Szódabikarbóna: gyakran találjuk a mosószerek komponenseként, főleg szagtalanító hatása miatt. Gyorsabban oldódik a vízben, mint a mosószóda, így vízlágyításhoz is tökéletes, és segíti a mosószóda munkáját! Ha áztatni szeretnél: mosószóda és egy kis kevés szódabikarbóna tökéletes kombó mind a szagok, mind a foltok ellen!

Mosódió: a mosódió „saponint” tartalmaz, ami meleg vízzel érintkezve kicsit habzani kezd, és a szappanhoz hasonló hatást fejt ki. Itt a szárított dióhéjakat vászonzsákban tudod alkalmazni. Jó zsíroldó hatásfoka van, a szagok ellen is kiváló harcos! Ami nagyon fontos: nem károsítja a ruhák anyagát. Ez a fajta „mosószer” teljes mértékben környezetbarát, nincs foszfát és tenzid tartalma, antiallergén hatású és kimerülése után lebomlik. 

Mosótojás: csak dobd be a ruhák közé, nyomd meg a start gombot, a többit bízd rá! Egy vegyszermentes, környezetbarát megoldást fejlesztett ki az EcoEgg, mely nem irritálja a bőrt, és maradéktalanul kimosódik a textíliából. 

Mosóparfüm: koncentrált illatanyag, melyből elég akár 5-10 csepp is, ruháidnak csodásan friss illata lesz. Miért jó? Az öblítőkkel ellentétben nem jut annyi káros anyag a csatornarendszerbe, így megkönnyítve a víz tisztítását. 

Ecet: vízkőlerakódás, ruhák színeinek stabilizálása, élénkítése. Mivel teljesen ártalmatlan a természetre, nyugodt szívvel alkalmazhatod konyhádban, fürdőszobádban!

Citromsavas víz: Egy kisebb edénybe tegyünk 1-2 teáskanál citromsavat, majd engedjük fel a csapból langyos vagy meleg vízzel – ebben gyorsabban feloldódik, mint hideg vízben. Kicsit kavarjuk meg, amíg feloldódnak a kristályok, majd töltsük az öblítős rekeszbe. Igény szerint adhatunk hozzá illóolajat vagy mosóparfümöt.

Citromsav: 2-3 evőkanál citromsav az üres mosódobba tökéletesen vízkőteleníti a géped. Vigyázz!A citromsavat – ellenőrzött körülmények között, zárt tartályban – feketepenész-gombák állítják elő. Ebből következik, hogy ha nedves, párás, rosszul szellőző helyen használjuk, például nagyon rossz szellőzésű fürdőszobában, a citromsav egy idő után elkezdhet penészedni.