A „huang qi” kifejezés lefordítva annyit tesz: „sárga vezér”, ami utal a növény színére és elismertségére is. A csüdfűnek különböző változatai ismertek, azonban csak néhányat illetnek hivatalosan is a huang qi megnevezéssel. 
A sárga vezér cím birtokosa például az Astragalus membranaceus. Az Astragalus membanaceus már a II. századtól ismeretes volt az ősi kínai gyógynövénytanban, a Hagyományos Kínai Orvoslás (TCM) az alapvető gyógynövények közt tartja számon. A növény a kontinentális éghajlatot kedveli, Kínában és Mongóliában őshonos. Gyógyászati célokra édeskés ízű gyökerét használják szárítva, vagy abból kivonatot készítve. Főbb hatóanyagai egyes szaponinok, flavonoidok, aminosavak és poliszacharidok.

Az amerikai változatot baktövisnek nevezik, azonban vannak magyar szálai is. A fehéres csüdfű (Astragalus vesicarius) már a XVIII. században ismert volt, és 1800-ban már az első publikáció is megszületett e témában. Hazánkban ritka, védett faj. 
A baktövis széleskörűen alkalmazható bizonyos állapotok kezelésében és a megelőzésben is egyaránt. Elsősorban immunerősítő hatásáról ismert, vagyis fogyasztása segít ellenállóbbá tenni a szervezetet. Ugyanakkor nem csupán önállóan, hanem C-vitaminnal és cinkkel fogyasztva is kombinálható. 
Modernkori vizsgálatok alapján is elmondható, hogy az Astragalus gyökér antioxidánsként védi a sejteket és a szöveteket az oxidatív stresszel szemben, támogatja a szervezet természetes védekező képességét. Segít fenntartani a vérnyomás és a vércukorszint egészséges értékeit.
Számos tudományos kutatás született arról, hogy a baktövis képes lelassítani a sejtek öregedési folyamatát, mivel támogatja a sejtek védekező mechanizmusát a túlszaporodó káros szabad gyökökkel szemben.
A fentiek ismeretében bátran alkalmazzuk e sokoldalúan felhasználható gyógynövényt a természet patikájából!