Ennek a cikknek nem az a célja, hogy megijesszünk. De  tudnod kell, hogy Magyarországon évente átlagosan 15 000 beteget kezelnek infarktus miatt, és mintegy 6000-en halnak bele. Ha felismerjük a szívproblémák kevésbé tipikus jeleit, és időben orvoshoz fordulunk, nem rontjuk tovább ezt a szomorú statisztikát.

A rejtett szívbetegségek gyakran túl sokáig maradnak diagnosztizálatlanok, amíg valami el nem romlik, vagy amíg túl késő nem lesz. Ezért fontos, hogy soha ne hagyjuk figyelmen kívül a szívbetegség jeleit, és a biztonság kedvéért vizsgáltassuk meg magunkat.
Bár néhány figyelmeztető jelet könnyű észrevenni - mint például a súlyos mellkasi fájdalom és az összeesés -, sok apró jel is utal arra, hogy valami baj lehet a szívvel vagy a keringési rendszerrel. Ezek nem feltétlenül jelentik azt, hogy szívproblémánk van, de mindig érdemes kivizsgáltatni őket.

A fáradtságtól és a hányingertől az ájulásig íme néhány kevésbé nyilvánvaló tünet, amelyekről mindenkinek tudnia kell...

Szokatlanul fáradtnak érzed magad

Bár normális, hogy kimerültnek érezzük magunkat, ha nagyon elfoglaltak voltunk, vagy nem aludtunk eleget, de a szokatlan fáradtságérzetet, különösen, ha az nem a megerőltetéssel függ össze, ki kell vizsgálni.
Ennek oka lehet például vérszegénység, vírus, vagy akár a mentális egészséggel de a szív nem megfelelő működésével is összefügghet.

Enyhe diszkomfort érzés, vagy tompa fájdalom

Figyeljünk a testünk különböző területein jelentkező finom kellemetlenségekre, például az állkapocsban, a nyakban, a hátban vagy a gyomorban jelentkező bizsergésre, feszülésre vagy fájdalomra, amelyek összefüggésbe hozhatók a szívproblémával. Ha a tünetek nem a megszokottól eltérőek számodra, és nem múlnak el, vagy visszatérnek, fordulj orvoshoz.

Szokatlan duzzanat

Figyelmeztető jel lehet, ha a bokád különösen puffadtnak tűnik, vagy talán hasi területed az, ami folyamatosan duzzadt minden látható ok nélkül. A megmagyarázhatatlan duzzanat, az úgynevezett ödéma a lábakban, a bokában vagy a hasban szintén a szívelégtelenség jele lehet.

Hányás és fulladásérzés

A hirtelen hányásra vagy a torokban jelentkező szorító fulladásérzésre is érdemes odafigyelni. Bár nem minden hányinger azt jelenti, hogy valami komoly dolog történhet, a rosszullét más fájdalmakkal jár együtt, például erős mellkasi fájdalommal kombinálva meg kell kongatni a vészharangot.
Igen, lehet, hogy gyomorrontásról van szó, de ha rendszeresebben jelentkeznek hirtelen hányásrohamok és hányinger az szívproblémára utalhat.

Ájulás

Ha hirtelen elájulsz, az nagyban jelzi, hogy valami nincs rendben. Lehet bármilyen ok is mögötte, az ájulás az, amit semmiképpen sem szabad egy legyintéssel elintézni. A legjobb a lehető leghamarabb egy kardiológust felkeresni, aki  elvégzi a szükséges diagnosztikai vizsgálatoknak például EKG-nak, echokardiográfiának, vérvizsgálatoknak vagy speciálisabb kardiológiai vizsgálatoknak.

Légszomj

A légszomj nem triviális dolog. Aki a mindennapi tevékenységek során vagy nyugalomban légszomjat érez, annak haladéktalanul orvoshoz kell fordulnia. Ez különösen akkor igaz, ha mellkasi fájdalom kíséri - még akkor is, ha nem tűnik különösen súlyosnak. 

Szokatlan izzadás, verejtékezés

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha forrónak, nyirkosnak és meglehetősen izzadtnak érezzük magunkat, amikor nem végeztünk megerőltető testmozgást. A fokozott verejtékezés keringési problémákra utal. 

Szívritmuszavarok

A pulzusodat néha ingadozónak vagy túl gyorsnak érzed? Ha nem végzel közben testmozgást, az bizony aggodalomra adhat okot. A stressz is kiválthatja ezt a jelenséget, de ha rendszeresen jelentkezik, szív eredetű problémára utal.