A sütőpor európai elterjedése a német gyógyszerész, dr. August Oetker nevéhez fűződik, aki 1898-ban kezdte el a tömeges gyártását, és 1903-ban szabadalmaztatta is az általa kikevert port.
A „sütésre kész lisztet” újságokban, receptekkel együtt hirdette, vállalkozása pedig annyira beindult, hogy alig pár év leforgása alatt, több mint ötvenmillió tasak sütőport értékesített. Azóta nemcsak az Oetker családi vállalkozás virágzik, de a sütőpor háztartási sikere is töretlen - a hófehér por nemcsak a sütemények felturbózására alkalmas, de a legdrágább tisztítószerekkel is felveszi a versenyt.

Sütőpor a hűtőben

A legmodernebb hűtőket már felvértezték kellemetlen szagok ellen, de a legtöbb készülék még nem tartalmazza ezeket a hatékony újításokat, és más, olcsóbb praktikákhoz kell nyúlni. Jó módszer a rendszeres ecetes vizes átmosás, de a leghatékonyabb házi szagtalanító, ha egy pohár sütőport állandósítunk a hűtő egyik polcán.

Sütőpor a mosogatógépben és a mikróban

Bár a mosogatógépekhez kifejlesztett speciális tabletták, mosogatószerek megteszik a maguk hatását, és mosogatás után nemcsak az edények, de a gép is csillog-villog, mégis gyakori a panasz, hogy a gép belsejéből kellemetlen szag árad. Sok háziasszony ilyenkor a méregdrága kemikáliák helyett olcsóbb megoldások mellett dönt, és ecetet, szódabikarbónát vagy sütőport tesz a gépbe, és ezzel indít el egy üres programot.
A „szagos” mikrohullámú sütő esetében is hasonlóképen járjunk el: oldjunk fel egy pohár vízben egy tasak sütőport, majd forraljuk fel a készülékben a keveréket. A pára a gép oldalán lecsapódik, amit ezután csak egy törlőkendővel kell áttörölni.

Sütőpor a mosógépben

Előfordul, hogy - a mosópor és az öblítő ellenére is - a ruhák kellemetlen szagúak maradnak. Ez elkerülhető, ha a mosópor mellé egy tasak sütőport is szórunk.

Sütőpor, a házi súroló

Legyen szó a gáztűzhely, a sütő, vagy a hűtő tisztításáról, a sütőpor súrolóként is helytáll, takarításkor nem kell mást tenni, csak a vizes szivacsra szórni, és kezdődhet a dörzsölés. Aki esetleg növelni szeretné a súroló erejét, adagoljon néhány csepp citromot is a porhoz. Ez a recept azonban nemcsak a konyhában jöhet jól, egy kis ecettel keverve, a csempéket, fugákat is tökéletesen tisztítja.

Sütőpor a rozsda ellen

A rozsdaoldó receptje egyszerű: vegyünk egy pohár ecetet, oldjunk fel benne egy tasak sütőport, majd súroljuk át vele a rozsdás felületet.

Sütőpor a szemetesben

A lakás egyik leggyakoribb szagforrása nem más mint a konyhai szemetes. Akinek nincs elég ideje, hogy rendszeresen fertőtlenítse a kukát, az kiürítése után szórjon egy csomag sütőport a szemetes aljába - a kellemetlen szag perceken belül felszívódik.

Sütőpor a szőnyegen

Ha a porszívózás előtt sütőport szórunk a szőnyegre, a házi kedvencek által hátrahagyott kellemetlen szagoktól is könnyedén megszabadulhatunk. (Nedves szőnyegre nem ajánlott sütőport szórni)!

Sütőpor a dugulás ellen

A sütőpor a lefolyót is kiválóan tisztítja, elég egy tasakot a lefolyóba önteni, majd egy-két pohár forró vízzel leöblíteni azt.

Zsíroldásra

Zsíros abroszra vagy ruhára vastagon szórjunk sütőport, hagyjuk állni egy éjszakán át, végül mossuk ki. Ha odakozmált az étel az edénybe, ne vakargassuk. Éjszakára áztassuk sütőporos vízbe, másnap könnyedén elmosható.

Hangyák elűzésére

Szórjunk sütőport a hangyák vonulási útjába, vagy oda, ahol felfúrták a járatot és garantáltan messzire kerüli a helyet.