A felmérések szerint az újévi fogadalmak legalább kétharmada a több mozgásról, a helyes táplálkozásról és a káros szenvedélyek mérsékléséről, tehát az életmódváltásról szól. Sajnos közismert, hogy ezeknek a fogadkozásoknak több mint 80%-a kudarcra van ítélve. Segítségül íme 9+1 megszívlelendő étkezési tanács a formába lendüléshez:

1. Többször együnk keveset! Étkezzünk naponta legalább 5 alkalommal mértékletesen! Lehetőleg ne érezzünk jóllakottságot, mert ez azt jelzi, hogy túltelített a rendszer, és a bevitt táplálék jelentős része zsírpárnaként raktározódik.

2. Energia bevitelünk legyen mindig egyensúlyban energiafelhasználásunkkal! Ez fontos nemcsak napi szinten összességében, hanem napszakokra bontva is. Ezért nem tanácsos nagykanállal enni lefekvés előtt.

3. Csökkentsük az elfogyasztott szénhidrátok mennyiségét, különös tekintettel az egyszerű cukrokra. Lehetőség szerint válasszunk összetett szénhidrát tartalmú élelmiszereket, mint barna rizs, zabpehely, quinoa, amaránt.

4. Táplálkozzunk fehérje dúsan, együnk több sovány húst, halat, zsírszegény túrót, sajtot és cottage cheese-t! Mint tudjuk az izomszövet elsősorban fehérjékből áll, melyek regenerációjához, épüléséhez elengedhetetlen a megfelelő proteinfogyasztás.

5. Soha ne együnk egyszerre nagy mennyiségű gyümölcsöt, mert a magas egyszerű cukortartalmuk gyors és erőteljes inzulin választ vált ki, így fokozva a zsírraktározást.

6. Ne feledjük, a jól működő emésztéshez szükséges a megfelelő rostbevitel. Minden étkezésünk tartalmazzon nyers zöldségeket, salátákat és magas rosttartalmú táplálékokat, mint különböző korpafélék valamint chiamag.

7. Tartsunk mértéket az alkoholtartalmú italok fogyasztásában, mert a mértékletes alkoholfogyasztás nem csak a rejtett kalóriák elkerülése, hanem a későbbi betegségek kockázatának csökkentése miatt is fontos.

8. Figyeljünk a táplálékaink telített zsírsav-tartalmának csökkentésére, és koncentráljunk az omega 3 és 6 zsírsavak fogyasztásának egyensúlyára! Ebben sokat segíthet a halolaj készítmények rendszeres fogyasztása.

9. Ne igyunk rendszeresen és mértéktelenül cukros üdítőitalokat, energiaitalokat, gyümölcsleveket, mert ezek észrevétlenül hozzájárulnak zsírpárnáink gyarapodásához.

+1. Figyeljünk szervezetünk hidratációjára! Mivel testünk közel kétharmada víz, így optimális működéséhez elengedhetetlen a rendszeres folyadékbevitel. A víz fontos szerepet játszik szervezetünk működésében, többek között biztosítja a vérkeringést, befolyásolja a vér megfelelő összetételét; szabályozza a vérnyomást. Sose várjuk meg, míg szomjasak leszünk, és ha szomjasak vagyunk, akkor igyunk, és semmiképp se együnk!