Európában nagy hagyományai vannak a különféle növényekből, mint pl. a fokhagymából, varádicsból, zsurlóból készített kivonatoknak, melyeket gyakran egymással kombinálva használnak. A fuldai apátság szerzetes nővérei számos ilyen receptet gyűjtöttek össze, melyeket ki is próbáltak, és tapasztalataikat kis füzetekben meg is jelentették. Többek közt nekik köszönhető, hogy ez a hosszú idők során felhalmozódott tudás nem veszett kárba.

Megosztunk kertészkedő olvasóinkkal egy válogatást a hasznos receptekből, reméljük, jó eredménnyel fogják alkalmazni ezeket.

Általános tudnivalók:

A receptekhez felhasznált gyógynövényeket rendszerint össze kell aprítani, forrásban lévő vízzel leönteni, bizonyos idő elteltével leszűrni, és (kihűlve) a növényekre juttatni.

Ami a szükséges mennyiséget és az elkészítés módját illeti, különféle receptek léteznek, ezért az elkövetkezőkben megadott mennyiségek inkább csak viszonyítási alapnak számítanak. Idővel mindenki magától tudni fogja, hogy mennyire van szüksége, illetve hogy inkább erjesztett trágyalére vagy forrázatra van-e inkább szüksége kerti növényeinek. A megmaradt részeket szórhatjuk a komposzthalomhoz is, de mulcsként is szétteríthetjük.

A hatóanyagok koncentrációja a felhasznált növény(ek)-től, a termőhelytől, az időjárástól és egyéb körülményektől is függ. Az elővigyázatos kertészek először nagyobb hígításban permeteznek, és csak szükség esetén töményebbel a következő alkalommal. A hígítatlan kivonatoknál érdemes először próbatesztet végezni, hogy leteszteljük, az adott növény hogyan viseli a kezelést. Mivel a cseppek könnyen leperegnek a levelekről, tanácsos egy kis semleges kémhatású szappant vagy mosogatószert is adni hozzá – ez jobb megtapadást biztosít, mivel csökkenti a víz felületi feszültségét. A permetezőszereket a gyermekek és a házi kedvencek elől gondosan elzárva tartsuk.

Azokat a növénykivonatok, melyek megelőző hatást fejtenek ki, legalább háromszor kell kijuttatni egyhetes időközönként, de jobban hatnak, ha a permetezést már kora tavasszal elkezdjük. Kora reggel vagy borult időben végezzük a kezelést, nehogy károsodást okozzunk, Ügyeljünk rá, hogy a növények teljes felületét bepermetezzük.

Tipp: Ha kicsi a kertünk és emiatt nem szeretnénk permetezőgépet vásárolni, akkor használjunk természetes anyagokból (pl. cirok) készült seprűt vagy egy régi szobafestőpemzlit. Mártsuk a seprűt vagy pemzlit a növénylébe, és erős kézmozdulattal spricceljük a növényre. Ha elég híg a permetlé, akkor de egy egyszerű szórófejes flakon is megteszi,