Fontos, hogy próbáljuk elkerülni azokat az ételeket, amelyek könnyebben erjednek, és amiből savak képződhetnek. Érdemes kerülni a nagyon édes, nagyon meleg vagy nagyon hideg ételeket.

• Langyos hőmérsékletű fodormenta, borsmenta teákkal való öblögetés nyugtatja a fogakat. 

Hidroterápiás módszerekhez is nyúlhatunk: ezek célja ebben az esetben a vérnek a végtagok irányába való elvezetése. Ezen elv alapján segít a mezítláb járás, a váltó lábfürdő és a víztaposás is. A fog fájdalma abból fakad, hogy a baktériumok fogbélüregbe való kerülése fokozott immunrendszeri aktivitást eredményez. Ennek következtében fokozódik a fogbélüregbe jutó vér mennyisége. A zárt térben a megduzzadt erecskék nyomást fejtenek ki az idegekre, és ez érzékelhető fájdalmas lüktetésként.

• A gyulladt fogak általában éjszaka kezdenek el fájni, mivel alvás közben, vízszintes testhelyzetben a fejbe jutó vér mennyisége kicsit megnő, és így a fogakba jutó vér mennyisége is. Érdemes ezért a szokásosnál kissé magasabb párnán aludni fogfájás esetén. Ezzel lehet mérsékelni a panaszokat.

A fájó fog környékét érdemes tömény illóolajjal bekenni. Erre legalkalmasabbak főleg a csípős olajok, például a fokhagymaolaj, borsmentaolaj vagy eukaliptusz-olaj. A fokhagyma kipréselt levét is bedörzsölhetjük a fog melletti ínybe.

 Vannak olyan akupunktúrás pontok, amelyek stimulálása segíthet átmenetileg. A felsőajak közepénél található a kormányzó meridián 27-es pontja, az alsó ajak és az áll között középen a befogadó meridián 24-es pontja. Ezen pontok stimulálása, masszírozása segíthet. A vastagbél 1-es pont a mutatóujjon, a hüvelykujj felőli oldalon a körömággyal egy magasságban, oldalt található. Ezt a pontot nem masszírozni kell, hanem a másik kéz körmét kell jól belemélyíteni. A vastagbél 4-es pontja úgy található meg, hogy a hüvelykujjat a többi ujjhoz kell szorítani. Ilyenkor keletkezik egy dombocska, aminek a legmagasabb pontján található a keresett pont, ezt kell masszírozni a panaszok enyhítése érdekében.