Az Egyesült Államokban a teljes munkaidőben távmunkában dolgozó alkalmazottak a becslések szerint 54 százalékkal csökkentették a kibocsátásukat az irodában dolgozókhoz képest - állapították meg a Cornell Egyetem és a Microsoft kutatói.
A COVID-járvány forradalmasította a munkavégzés módját és helyét. Sokan elköltöztek a vállalati központokból, mivel a távmunka megengedőbbé vált.

Mi a legjobb munkamódszer az éghajlatnak megfelelően?

Ahelyett, hogy ötnapos hetet töltenénk 9-től 5-ig az irodában, ma már sokan dolgozunk mindenféle munkaidőben és kombinációban.
A hibrid munkavégzés azonban nem feltétlenül jelent jó kompromisszumot a kibocsátás-megtakarítás szempontjából.
A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint a heti egy nap otthoni munkavégzés mindössze 2 százalékkal csökkentette a kibocsátást.
Ez azért van így, mert az irodában való távollétből származó energiamegtakarítást ellensúlyozták más tényezők, például a nem ingázó utazások és az otthoni energiafelhasználás növekedése ezeken az alkalmanként távol töltött napokon.
A kutatók megállapították, hogy a két-négy napot otthon töltött munkavégzés 11-29 százalékkal csökkentette az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását.

A különböző munkamódszerek üvegházhatású gázok kibocsátásra gyakorolt hatásának vizsgálatához a kutatók több adathalmazt - köztük a Microsoft saját munkavállalói adatait - használtak fel, és öt kibocsátási kategóriát vizsgáltak, köztük az épületek és az közlekedés energiafelhasználását is.

Kiderült, hogy az informatikai és kommunikációs technológiáknak igen csekély hatása volt.
A teljes munkaidőben otthon dolgozók drámai CO2-csökkentése nagyrészt az irodai energiafelhasználás és a napi ingázásból származó kibocsátás csökkenésének volt köszönhető, mivel a csúcsidőben kevesebb munkavállaló közlekedik az utakon.

A szerzők azonban arra figyelmeztettek, hogy az otthoni munkavégzés nem csodamódszer.
„A távmunka nettó haszna pozitív, de a kulcskérdés az, hogy mennyire pozitív. Amikor az emberek távolról dolgoznak, hajlamosak több kibocsátást fordítani társadalmi tevékenységekre".

Ez persze az otthontól és az irodától függ. Egy olyan, amely megújuló energiával működik, nyilvánvalóan klímabarátabb hátteret biztosít.

 „Bár a távmunka potenciálisan csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást, a környezeti előnyök teljes körű kihasználásához elengedhetetlen az ingázási szokások, az épületek energiafogyasztása, a járműtvektől és a munkával nem összefüggő utazások gondos mérlegelése" - jegyzik meg a kutatók.

Bár az eredmények az Egyesült Államokra vonatkoztak, a modellezés és a tendenciák valószínűleg hazánkra is igazak.