A közhiedelemmel ellentétben az erős paprika és az ezzel fűszerezett ételek nem ártanak a gyomornak, sőt, kimondottan jót teszünk vele az egészségünknek. Nagy mennyiségben fogyasztva ugyan ingerelheti az emésztőrendszert, de a közhiedelemmel ellentétben nem okoz fekélyt, sőt, a gyomrot olyan váladék kiválasztására készteti, amely védelmet nyújt egyes izgató anyagok (pl.savak és alkohol) ellen a nyálkahártyájának.
A magyar konyha jellegzetes fűszernövénye Dél-Amerikából származik, Európába Kolumbusz idején került, nálunk pedig csak az 1500-as évek közepén jelent meg vörös törökbors és pogány bors néven. Ezután még kétszáz évnek el kellett telnie a darált fűszerpaprika felbukkanásáig.

A csípős paprika gyógyhatásai:

Gyógyászati célra történő felhasználása nem új keletű, a népi orvoslás évszázadok óta ismeri. Alkoholos kivonatát elsősorban külsőleg használják. Kezeléskor a bőrön meleg érzet keletkezik, kipirulunk, a bőrszövet sok vért kap, és így a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások,gyulladások belülről csökkenthetők. Bedörzsöléssel enyhíthető a migrénes fejfájás és a fogfájás is, sőt akár a hajhullást is megelőzhetjük vele.

Fertőtlenítő hatású, enyhíti a torokgyulladást és, mivel felhígítja az orr-melléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak. Köptető hatású anyagokat is tartalmaz: a gyomorba érkezve annak nyálkahártyáját izgatja, ahonnan idegi úton jelzés érkezik a tüdőben lévő mirigyekhez, melyek ennek hatására fokozott nedvelválasztásba kezdenek, így a hörgőkben pangó váladék felhígul, és könnyebben felszakad.
Fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetjük vele az influenzát, vagy ha mégis megbetegszünk, kiaknázhatjuk izzasztó, torokfájást enyhítő tulajdonságait. Megfázásos izomfájdalmakra külsőleg, bedörzsöléssel érhetünk el javulást.

Elűzi az álmosságot és felfrissít. Mivel javítja a keringést, ezáltal emeli a vérnyomást, alacsony vérnyomásúak számára kedvező lehet fogyasztása.

A helyi vérkeringést is fokozza, ezért alkoholos kivonata hajhullást megelőző szerként is bevált. Ugyanezen oknál fogva kipróbálhatjuk a hideg lábak felmelegítésére is, melyhez nem kell más, csupán egy zokni, ebbe tegyük bele az őrölt paprikát, és persze húzzuk fel!