Mivel egy egészséggel foglalkozó író és szerkesztő vagyok, gyakran fordulnak hozzám kérdésekkel azok, akik egy új táplálék kiegészítő programot szeretnének elkezdeni. Az én listám első helyezettje kérdés nélkül a CoQ10. Én magam minden reggel 200 mg-ot veszek be, és tudom, hogy egész nap dolgozni fog bennem, testem minden sejtjében, de különösen a szívemben, energiát termelve. 

Mielőtt elkezdtem a CoQ10-et szedni, délután 2 óra felé olyan fáradtság fogott el a munkahelyemen, hogy alig tudtam a szememet nyitva tartani. Mindegy volt, hogy mennyit aludtam előző éjszaka, az agyam lelassult és csak szenvedtem a munkaidő végéig. Alig vártam, hogy hétvége legyen, hogy végre jól kialhassam magam. Úgy éreztem mintha idő előtt megöregedtem volna.

Így volt régen, de ma már egész másképp érzem magam...
7 órát alszom éjszakánként, és van elég energiám, hogy végig dolgozzam a napot, 50 percig utazzak haza, tornázzak egy kicsit, vacsorát főzzek és kellemesen töltsem az estét a férjemmel. Hétvégeken takarítok, elintézem, ami elmaradt hét közben, és alig várom, hogy szombat este találkozzunk a barátainkkal. A hétvégi plusz alvás eszembe sem jut. Ki az öreg? Biztos nem én!
És ha ez mind nem elég, akkor elmondom, hogy milyen életmentő, jótékony hatása van a coenzim Q10-nek:
– Nélkülözhetetlen a szervezet energia ellátásához
– A legjobb „gyógyszer” amit szívelégtelenség ellen szedhetünk, mondja dr. Al Sears. Szabályozza a szívritmust, kitisztítja az artériákat, csökkenti a vérnyomást és a koleszterin szintet.
– Erőteljes antioxidáns mely megvédi az immunsejteket a szabadgyökök kártékony hatásától, ugyanakkor elősegíti a rákos sejtek elleni harcukat.
– Energiát termel az agyban is, a neurológiai betegségekkel szemben is védő hatást gyakorolhat, plusz még megelőzi az emlékezet vesztést is.
– Segít megelőzni a fogíny betegségeket és a fogak elvesztését.
20-as éveinkben még kellő mennyiségben található CoQ10 a szervezetünkben, de a 40-es éveinkben már nagyon gyakori a hiánya. Ez a hiány az egyik oka, hogy öregnek kezdjük érezni magunkat és a betegségek megjelenésének is.

Az alábbi történetet dr. Sears mesélte el a Q10 „csodálatos” hatásáról:
Egy nyugdíjba vonult táncos látogatta meg a rendelőjét magas vérnyomásra panaszkodva. Annak ellenére volt magas, hogy kétféle vérnyomáscsökkentőt és koleszterinszint csökkentő statin gyógyszert is szedett. Állandóan fáradtnak érezte magát és a memóriájával is voltak problémák.
Mikor dr. Sears megmérte a Q10 szintjét azt találta, hogy 95%-kal volt alacsonyabb mint az átlag. Miután két hónapon át szedett napi 200 mg Q10 kapszulát. abbahagyhatta a vérnyomás csökkentők szedését és azóta is normális a vérnyomása. A táncos szerint évtizedek óta nem érezte magát ilyen jól, telve energiával és a memóriája is élesebb mint volt.
Észrevették, hogy ez a táncosnő koleszterinszint csökkentő statin gyógyszert is szedett? Hát ez volt az egyik oka, hogy olyan vészesen alacsony lett a Q10 szintje. Ezek a szerek szabályosan kirabolják a Q10-et a szervezetből. És sok orvos nem is tud róla, vagy ha tud, akkor sem figyelmezteti erre a beteget amikor felírja a statint neki. Dr. Sears naponta minimum 100 mg Q10 szedését tanácsolja azoknak, akik koleszterin csökkentőket szednek.
Természetes módon legnagyobb mennyiségben az állati belsőségekben található meg ez a koenzim. A legmagasabb Q10 tartalom a szabadon legelő állatok belsőségeiben (szív, máj, vese) van, tízszer több mint a gabonafélékkel tápláltakéban. De hányan esznek belsőséget manapság? Sajnos egyre kevesebben, ami azt jelenti, hogy ezek az emberek nem kapják meg a szervezet számára oly szükséges Q10 utánpótlást. Ezért fontos a táplálékkiegészítő szedése.

Remélem meg tudtam győzni Önöket a CoQ10 erejéről. És akár szed koleszterinszint csökkentőt akár nem, a Q10 legyen része a napi táplálkozási programjának. Ez valóban egy csodatévő tápanyag.

Melanie Segala
Managing Editor,
Total Health Breakthroughs
Fordította: Nyári Zsuzsa
https://www.totalhealthbreakthroughs.com/