A tiszta só kémiailag NatriumClorid (NaCl). A szervezet működéséhez nélkülözhetetlen a Natrium, de ügyelni kell a bevitel során a megfelelő arányokra. Az élelmiszeripar a feldolgozás során sok adalékanyagot használ fel, ami lehetővé teszi, hogy ne álljon össze a só. Emlékszem gyerekkoromban még rizsszemet tettünk a sószóróba, hogy ne csomósodjon, és lehessen vele az aztalnál is sózni. Ma már erre nincs szükség. A só tulajdonsága nem változott, de a feldolgozás során hozzáadott összetevők megváltoztatják a környezeti hatásokra adott reakcióit.

Miért szükséges a sófogyasztás?

Magának a NaCl-nak nagy szerepe van a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában, valamint az ideg- és izomműködésben is. Ugyanakkor a túlzott Natrium bevitel eltolja a szervezetben lévő ásványi anyagok, elsőrorban a Kálium arányát. Ennek a két ásványi anyagnak az aránya jelentősen befolyásolja a sejtek folyadék- és elektrolit egyensúlyát.