Mára a textilpelusok kényelmesebbek és nagyobb nedvszívásúak lettek. Nem csak használatuk egyszerű, de mosásuk is sokkal könnyebb. Kényelmes amennyire lennie kell egy pelenkának, de nem annyira, hogy később ne tudjon a baba leszokni róla. Praktikusság szempontjából az sem utolsó,  hogy elég egyszer megvenni, és nem csak egy gyermek, hanem akár több is ki tudja használni.
Cikkünkben igyekszünk bemutatni a modern mosható pelenkák világát.
Szerencsére a mosható pelenka újra reneszánszát éli. Amellett, hogy a piacon kínálatban lévő mosható pelenka típusokkal leegyszerűsödött a hagyományos pelenkázás, környezetünk védelméért is jelentős lépéseket teszünk és márkától függően természetes anyaggal védjünk babánk bőrét.

Milyen egy mai mosható pelenka?
Ma a mosható pelenka anyaga és formája jóval korszerűbb, mint régen. Minden pelenkának két része van: egy belső nedvszívó és egy külső nedvességzáró rész. A belső anyaga főként pamut, bambusz, vagy mikroszálas anyagból készül. A külsők anyaga többnyire lélegző poliuretán, vagy azzal laminált egyéb anyag, de lehet gyapjú is.

Miért érdemes mosható pelenkát használnod az eldobható helyett?
Egyrészt, mert gyermeked bőrének sokkal jobb, és egészségesebb. A textilpelenkák biztosítják a bőr szellőzését, ezért nem fülled be, nincs a baba alsóteste órákon át üvegházban, ami a gombák, baktériumok szó szerint „melegágya”. A baba testével természetes anyag érintkezik, nem pedig az eldobható pelenkát alkotó szintetikus anyagok. Anyagilag is sokkal kifizetődőbb és a környezetkárosító hatása is töredéke az eldobhatónak. Ezenkívül mosipelusban a babák hamarabb szobatiszták is, hiszen érzik a nedvességet, valamint kisfiúknál a pelenkában levő hőmérséklet sem elhanyagolható, az eldobható pelenkában 1-2 Celsius fokkal magasabb a hőmérséklet, mint a textilben.
A modern textilpelenkák már nem is hasonlítanak elődeikre, tündéri mintákkal, egyszerű használattal bírnak. Van patentos, tépőzáras záródású, méretes és méretállítós változat, számos lehetőség közül választhatunk. Legkedveltebbek az úgynevezett „all in one” pelenkák, melyeknél a nedvességzáró külső egybe van varrva vagy patentolva a nedvszívó belső anyaggal, ami a használatot valóban olyan egyszerűvé teszi, mint egy eldobható pelusé.

Mosás
Mivel a pelenkákat alapvetően egymással célszerű mosni, nem pedig a többi mindennapi ruhadarabbal, érdemes egy, vagy legalábbis fél mosásra valót összegyűjteni belőle. Mosásig tarthatjuk lezárható fedelű vödörben, ahol néhány csepp teafaolajat cseppentve a legalsó pelenkára meggátoljuk a baktériumok szaporodását. A mosást könnyíti a vékony papírbetét használata, melyet a nagy dolgokkal együtt a vécébe dobhatunk.
Fontos a pelenka jó minősége, hisz egy olcsóbb pelenkarendszerrel talán spórolunk az elején, de sajnos a tapasztalat szerint hamarabb tönkremennek, akkor pedig vehetünk újakat, és mindjárt nem lesz olyan olcsó.
Nagyon sok megfizethető árú, jó minőségű textilpelenka kapható, ezek közül néhány márka:
ImseVimse svéd pelenkák, Pop-in angol pelusok, Bambinomio szintén angol márka, Disana német termékei bio vonal, Grovia amerikai pelenkák, Blümchen osztrák pelenkák, Popolini szintén osztrák megbízható márka, Milovia lengyel pelusok.

Óvakodj az olcsó kínaitól!
Leszoktató pelenkákat is találhatunk moshatóban, úgy néznek ki mint egy-egy kisbugyi, csak béléssel, a kezdeti balesetek elkerülése érdekében. Úszópelusokból szintén érdemes moshatót venni, több okból is. Nem szívja meg magát vízzel, így a babák könnyebben mozognak benne, sokkal szebbek, környezet- és pénztárcabarátok is.
Tatár Marianna

 

 

 

 

Magyarországon a legnagyobb kínálat:
www.mamamibolt.hu
Mamamibolt: 4029 Debrecen Cegléd u. 16.