Nem misztikus jövőbelátásról van szó, csupán egy „hétköznapi” képességről: az előrelátásról, amellyel minden olyan ember rendelkezett, akik nyomot hagytak a történelemben.

Azok az emberek, akik a legnagyobb hatást gyakorolták nemzedékükre, „látnokok” voltak - férfiak és nők, akik többet és messzebbre láttak, mint mások. Más szavakkal, azok, akik véghezviszik a dolgokat, rendelkeznek azzal a képességgel, amit előrelátásnak hívunk.
Azok számára, akik nem rendelkeznek az előrelátás képességével, nagy meglepetéseket tartogat a rájuk váró jövő. A változások szele ide-oda fújja őket. Nem egészen bizonyosak abban, hol érnek majd földet, és ott mi vár rájuk. Az élet kockázatos, és ők azt remélik, hogy az övék jóra fordul.

Az értelmező szótár szerint az előrelátás: „Valaminek tények felhasználásával és a képzelőerő segítségével történő kikövetkeztetése, megérzése, a várható körülményekkel való számolás”. Az előrelátás tehát egyfajta képesség, amikor többet látunk, mint ami előttünk van. Néha úgy hívjuk, a képesség, hogy valaki „olvasni tud a sorok között”. Ez azt jelenti, hogy meglátjuk azokat a jelentős dolgokat, amelyek esetleg mások számára rejtve maradnak. Képesség, hogy meglássuk a lehetőséget.
Az előrelátás az is, amikor megjelenítjük a jövőt. Nem misztikus vagy prófétai, csak a képzelőerő által.
Ha előrelátóak vagyunk és keményen dolgozunk azért, hogy elérjük a célunk, akkor sokkal valószínűbb, hogy beteljesül az álmunk. Igaz, hogy a jövő sohasem biztos. Ily módon mégis több az esélyünk a sikerre.
Az ember foglalkozásának semmi köze a fantáziához és az előrelátáshoz. Mindegy, hogy teherautósofőr, bankár, főiskolai igazgató, hivatalnok vagy földműves.
Az előrelátás hatalmas előnyt jelent, és a lehetőség hihetetlen ajtóit nyitja meg.
Ám az előrelátás - minden értéke ellenére - úgy tűnik, nem sok embernek adatik meg manapság.