A citrom – szemben az ecettel – nem árasztja el a levegőt irritáló illattal. Ám ugyanúgy felveszi a harcot a vízkőlerakódásokkal, a szappanmaradványokkal és a penésszel. Ha már eleged van a csempén, zuhanyrózsán, csapon éktelenkedő szennyeződésekből, kapj elő egy citromot, vágd félbe, sózd vagy szódabikarbónázd be a felületét, és dörzsöld át vele a koszos részt.
Ha makacsabb vízkővel van dolgod, az is jó megoldás, ha citromlével itatsz át egy rongyot, s azt rajtahagyod hosszabb ideig a lerakódáson.
Rozsdafoltok ellen is hatékony a citrom a zománcozott felületeken. Egy citromlébe áztatott ronggyal leszámolhatsz vele.

Mosáshoz is használhatod
A ruhákat elcsúfító foltoktól, és a szembántó szürke elszíneződéstől nem egyszerű megszabadulni – ezt minden háziasszony tudja. A citrom ebben is a segítségedre lehet. Két nagyobb citromot karikázz fel, tedd bele a citromkarikákat a lábasba, öntsd fel vízzel, majd forrald össze. Ha kész, már csak annyi a dolgod, hogy a problémás ruhadarabokat beáztasd az oldatba. Meglátod: 1 órányi áztatás csodát tesz a ruhával. Ha lejárt az idő, dobd a többi mosnivalóhoz az előáztatott ruhát.
Célzott folttisztításhoz is remek a citrom. Keverj össze citromlevet szódabikarbónával, ezzel dörzsöld be a makacs foltot. Hagyd rajta a nedves masszát körülbelül 20 percig, majd egy kefével ess neki a foltnak. Az akció után mosd ki a szokványos módon a ruhaneműt.

A konyha is megszépül tőle
Hasonlóképpen a fürdőszobához, a konyhában is gyakran keletkezik vízkő a csap környékén, a csempén. Értelemszerűen itt is hű segítőtársad lehet a takarításban a citrom némi szódabikarbónával házasítva.
A konyhában van még egy-két kritikus pont, ahol bizony időnként elkél egy kiadós baktérium-irtás.  Ez a vágódeszka és a reszelő. A félbe vágott citromot sózd meg és dörzsöld át vele a konyhai eszközöket – remekül elpusztítja a veszélyes E-coli és a szalmonella baktériumokat.
Körömfehérítésre és mitesszerre is…
Ha egy körömlakk vagy egyéb ok miatt nem elég fehér a körmöd, dörzsöld át citrommal a körmeidet, hagyd hatni pár percig a citromsavat, és öblítsd le.
A mitesszeres bőrnek is jót tesz a citromlé. Lefekvés előtt töröld át citromlével az arcbőrödet, reggel pedig jól tisztítsd meg az arcod. Összehúzza a pólusokat, fertőtlenít és hámlasztó hatása is van.
Korpa ellen is príma a citrom. Egy evőkanál citromlevet masszírozz bele a fejbőrödbe, aztán mosd meg samponnal a hajad. A rendszeres használat segít majd megszabadulni a kellemetlen korpásodástól.

Tisztítószerekben is tovább él
A tisztítószergyártók is felfedezték a citromsav erejét, és előszeretettel használják komponensként. Ez elsősorban az öko tisztítószerekre jellemző, azaz azokra, amelyek nem vegyszeresek, kímélik a környezetet és az emberi szervezetet is.
A környezetbarát tisztítószerekben alapvetően ecettel vagy citromsavval dolgoznak. Milyen érv szól a citromsav mellett? Baktériumölő és kiválóan oldja a szennyeződéseket és a zsírt, ugyanakkor nincs olyan erős szaga, mint az ecetnek.