Tények és tévhitek a napelemes áramtermelésről

2015-ben új törvények és szabályok láttak napvilágot a napelemes rendszerekkel kapcsolatban. A sajtóban elterjedt a hír, hogy ezek a rendeletek ellehetetlenítik a napelemes iparágunk fejlődését. Ez szerintünk súlyos tévedés! Sorozatunk aktuális számában ezekkel a tényekkel és tévhitekkel foglalkozunk.

5. Emeli-e a napelemes rendszerek árát az új környezetvédelmi termékdíj?

Idén januártól a napelemekre és az inverterre környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni. A napelemek 100%-ban újrahasznosíthatóak, azonban az újrahasznosításnak is vannak költségei. Ezt a költséget valakinek állnia kell akkor is, ha ezek csak 30 év múlva fognak felmerülni. Ezért - sok fórummal ellentétben - mi magával a termékdíj fizetési kötelezettséggel egyetértünk. Az is helyes, hogy ezt a díjat most szedik be, a forgalomba hozatalkor. Ha az élettartamuk végén próbálnának szemétdíjat szedni érte, az csak az erdőkben illegálisan elvesztett műszaki hulladék mennyiségét növelné.

Tény ugyanakkor, hogy a termékdíj mértéke hazánkban logikátlanul magas. A napelemeket a szórakoztató elektronikával sorolták egy kategóriába, aminek eredményeképpen a díj duplája, mint például az akkumulátoroké. Hazánkban így közel nyolcszoros díjat fizetünk erre, mint például Franciaországban.

Ennek ellenére a rendszerek ára nem fog észrevehetően emelkedni emiatt. A termékdíj panelenként 2200,- Ft körüli. Cégünk 2015-re igen kedvező árakat kapott a beszállítóktól, aminek eredményeképpen nálunk az árak még a termékdíjjal együtt is kedvezőbbek, mint tavaly ilyenkor.6. Milyen terheket róhat az új OTSz a napelemes rendszerekre?

Ezt még nem tudjuk. 2015. március 5-e után üzembe helyezett rendszereknél az új OTSz (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) tűzvédelmi távkapcsoló beépítését írja elő a DC (egyenáramú) oldalra. Ennek költsége már több százezer forint is lehet. Részletek azonban még nem ismertek.

A MANAP iparági szövetség és a Magyar Mérnök Kamara is levélben fordul a Belügyminisztériumhoz a szabály módosítása érdekében. A tűzoltók számára fontos életvédelmi célnak ugyanis ez a megoldás jelenleg nem felel meg. Egy Uniós direktíva szerint a tűzoltó nem is veheti figyelembe az új előírás szerinti kapcsolót, mert nem biztosítható 100%-osan, hogy valóban lekapcsol, vagy az, hogy a tűzben akár maga a kapcsoló nem sérült-e. Azaz az új kapcsoló beépítése után is áram alatt levőként kell kezelje a rendszert és ennek megfelelő oltási módszert kell válasszon.

Eközben a tetőtérbe szerelendő újabb elektromos kapcsoló egy további tűzveszély forrás.

Reméljük, hogy a jogalkotó figyelembe veszi az iparág és a mérnök társadalom álláspontját. Addig csak az biztos, hogy a márciusig átadott rendszerek esetében ez a probléma még nem jelentkezik.

7. Milyen tényleges hatással lesz a tervezett napelemes beruházásokra egy új, KEOP pályázatokat érintő kormányhatározat?

Szerintünk pozitív hatással! A kormány új rendelkezése egy tavalyi pályázati kiírással kapcsolatban a maximális fajlagos bekerülési költséget az eredeti kiírásban szereplő 700 ezer forint/kW helyett 500 ezer forint/kW-ban állapítja meg. A médiában elterjedt, hogy ez súlyos hatással lesz fontos beruházásokra. A hivatkozott pályázat középületek, kórházak számára nyújt 100%-os pályázati támogatást napelemes rendszerekre. A korlát felállításával a tervezettnél több intézmény kaphatta meg a jelentős támogatást. Ma szinte bármekkora napelemes áramtermelő rendszerre kijelenthető, hogy nettó 350 - 500 ezer Ft/kWh áron még a pályázati extra költségekkel is kényelmesen megvalósítható. Az ennél drágábbra árazott rendszerek beruházóinak azt javasoljuk, hogy próbáljanak olcsóbb kivitelezőt találni. Ezúton – akár látatlanba is – megígérjük a hozzánk forduló  beruházóknak, hogy a napelemes rendszerüket kihozzuk a fenti költségkereten belül!

8. Miért csökkent idén a KÁT?

A naperőművek által megtermelt áram támogatott kötelező átvételi ára (KÁT) idén 0,03 Ft/kW-tal csökkent és nem nőtt, mint eddig. A KÁT éves változását egy 2007-es rendelet az infláció mínusz 1%-ban határozza meg. Tavaly egyszerűen alacsony volt az infláció. Egy naperőmű ugyanakkor a fenti fajlagos költséggel megépítve már akár 7-8 éven belül megtérülhet!

Folytatjuk!

Nap Labor

Műszaki Fejlesztő és Kereskedelmi Kft.

www.sunlab.hu

Facebook: Nap Labor Kft.

Tel.: +36-26-336407