Évtizedek óta halljuk, hogy a zsír egészségtelen, és a vajat is cseréljük le margarinra. Meg is tettük. Mi lett a következmény? Hát a statisztikák azt mutatják, hogy nem használtunk magunknak, sőt! Emelkedett a szív - és érrendszeri megbetegedések száma, és már a fiatal korosztályban is népbetegséggé váltak az emésztőrendszeri problémák.

Ha legközelebb a napraforgó olaj használatára buzdítana, ez a 3 megállapítás jusson eszedbe.

1. A növényi olajokat sütéshez használni kifejezetten rossz

A növényi olajokban található zsírsavakkal az egyik legnagyobb probléma az, hogy könnyen oxidálódnak. Ez nemcsak a szervezeten belül igaz, hanem azon kívül – például amikor hevítik őket. Sütéshez tehát növényi olajokat használni kifejezetten káros és veszélyes.

Szemben a stabil telített és az egészen stabil egyszeresen telítetlen zsírokkal, a növényi olajokból sütés közben nagy mennyiségben szabadulnak fel egészségre káros vegyületek. Ezen vegyületek közül néhány illékony, melyek belélegezve akár tüdőrákot is okozhatnak.

Ez azt is jelenti, hogy pusztán az olyan helyiségben való tartózkodás, ahol növényi olajok felhasználásával sütnek, megnövelheti a tüdőrák-kockázatunkat.

2. A növényi olajok erősen finomított, értékes tápanyagoktól mentes élelmiszerek

A táplálkozástudománnyal foglalkozók többsége egyetért abban, hogy legjobb teljes értékű élelmiszereket fogyasztani. A feldolgozatlan élelmiszerek rendszerint sokkal tápanyagdúsabbak és egészségesebbek, mint feldolgozott társaik.

A növényi olajok többsége azonban egy intenzív finomítási eljáráson esik át: a magokból való kivonásuk során

a hexán nevű mérgező oldószert használják, amit a vegyi fehérítés és szagtalanítás követ.

E folyamatok során gyakorlatilag valamennyi vitamintól és növényi tápanyagtól megfosztják ezeket az olajokat – így tehát értékes kalóriák sincsenek bennük.  És akkor még nem beszéltünk azokról a mérgekről (pl. a glyphosat)  ami az intenzív termesztés során kerülnek a növény magjaiba.

3. A növényi olajok többsége tele van transzzsírokkal

A transzzsírok olyan telítetlen zsírok, amelyek molekuláris szerkezetét vegyileg módosították annak érdekében, hogy szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotúak maradjanak.
A legtöbb erősen finomított élelmiszerben található transzzsír. Ezen vegyületek annyira mérgezőek, hogy a világ kormányai ma már törvényben szabályozzák az élelmiszerek maximális megengedhető transzzsírsavtartalmát. Azt azonban kevesen tudják, hogy a növényi olajokban jelentős mennyiségű transzzsír található. Az élelmiszerek transzzsírtartalmát ráadásul ritkán tüntetik fel a csomagoláson.

De akkor mit fogyasszunk?

Rengeteg olyan egészséges zsír van (gyümölcsök zsiradékai, mint az olívaolaj és kókuszzsír, vagy az állati zsírok), amelyeket az emberek évszázadok óta minden probléma nélkül fogyasztottak. A tudomány álláspontja szerint ezeket érdemes fogyasztani.