A menstruációs görcsökért általában a prosztaglandin nevű vegyület a felelős, amely a méh nyálkahártyájában termelődik a menstruáció előtt. Ezen vegyület szerepe a méh izomzatának összehúzódásának és a méhnyálkahártya leválásának segítése a menstruáció során. A magas prosztaglandin szint következménye a méhfal erős összehúzódása, ami a menstruációs görcsöket okozza.

A fájdalmas menstruáció lehet alkati jellegű, de néha szervi problémák is hozzájárulhatnak. Ezért fontos, hogy orvosi vizsgálattal zárjuk ki a szervi rendellenességeket. Ha nincsenek szervi problémák, akkor fájdalomcsillapító és görcsoldó gyógynövények használata lehet hatékony megoldás.

Az Angelika, más néven angyalgyökér, például segíthet a fájdalmas menstruáció, rendszertelen menstruáció, klimaxos tüneteket, a terhességet és a szülés kellemetlenségeit is enyhítheti. Pozitív hatással van a méh összehúzódására, amelyet relaxáció követ, és napi két csésze elfogyasztását javasolják.

A cickafarkfű az egyik legnépszerűbb női gyógynövény, mivel természetes görcsoldó tulajdonságokkal rendelkezik. Megnyugtatja a méh simaizmait és rendelkezik vérzéscsillapító hatással is. Teaként vagy csepp formájában fogyasztható, de használata nem ajánlott, ha hajlamos vagy rosszindulatú daganatok kialakulására vagy cisztás elváltozásokra.

A kamillateával való kezelés már régen is ismert
volt a szülőágyon lévő nők kényelmének növelésére és a fájdalmaik enyhítésére. A kamillatea hatékonysága ma is megállja a helyét, különösen a menstruációs görcsök enyhítésében. Naponta 3-4 csésze kamillatea fogyasztása ajánlott. Ízesítheted mézzel, de önmagában is kellemes aromával rendelkezik.

A jázmin
egy kellemes illatú növény, amely kiemeli a nőiességet és vonzóan hat a férfiakra. Illóolaja segíthet a menstruáció zavartalan lefolyásában olyan nőknél, akik fájdalmas és szabálytalan ciklusokkal küzdenek. Ezenkívül megelőzheti a korai menopauzát, és enyhítheti a menstruációhoz társuló kellemetlen tüneteket, mint például fáradtság, ingerlékenység, rossz közérzet és hányinger. A jázmin illóolaj stresszoldó hatással is bír, és masszázsolajként alkalmazva csökkentheti a vajúdó nők fájdalmát, valamint megkönnyítheti a szülést.

Egyéb természetes megoldások

Ásványi anyagok: A menstruáció előtt és alatt növelheted a kalcium és magnézium bevitelét. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akik kalciumot szednek, ritkábban szenvednek menstruációs görcsöktől.

Melegítés:
A meleg segít ellazítani az izmokat, különösen a méhgörcsök esetén. Tehetsz egy forróvizes palackot vagy elektromos melegítő párnát a hasadra. Ha nincs ilyen eszközöd, egy puha párnával vagy takaróval is melegítheted a hasadat.

Testmozgás:
Egy könnyű sétálás vagy nyújtógyakorlatok segíthetnek lazítani az izmokat és fokozni a kismedence vérkeringését, ami a görcsök enyhítését szolgálhatja. A jógagyakorlatok is hasznosak lehetnek.