Lehet mondani, hogy szinte még a csapból is az ivóvízzel kapcsolatos témák folynak. A sokféle vízkezelő, melyeket a víz minőség javítására gyártanak elárasztotta a piacot. A világ minden tájáról hozzánk érkező termékek választéka rendkívül széles. Még a víztisztításban jártas szakembereknek is nehéz eligazodniuk, gondot jelent választaniuk. Számos szempontot emelnek ki a gyártók, de vajon a mi érdekünkben történik mindez, vagy ez egy illúzió, mint sok egyéb más? A kérdés jogos, mert az elmúlt évtizedek sorozatos táplálkozástudományi baklövései, tévedései, majd a kapcsolódó elméletek korrekciói, halaszhatatlanná teszik a kérdést: Mi a jó nekünk, így kell ez nekünk?

A vizet is tápláléknak kell tekintenünk, mert mennyisége (hozzáférhetősége) és minősége alapvetően befolyásolja a többi általunk elfogyasztott élelmiszer hasznosulását. Amikor évekig használunk valamilyen készüléket (víztisztítót), vajon min mérhetjük le a hatását? Fittebbek lettünk, javult a közérzetünk, vagy csak egy divat irányzatnak tettünk eleget? Közben ugyanolyan fáradtak vagyunk, mint a készülék beszerzése előtt? A kérdést másképp feltéve: annyival egészségesebbek lettünk, minél drágább készüléket szereztünk be?
A fenti kérdések megválaszolására Oláh Gábor piramisenergia- és vízkutatót kértük fel, aki többek között számos iparjogvédelem alatt álló termék kifejlesztője volt a vízkezelés- és szennyvíztisztítás, korábban pedig a csatornázás területén.

– Ön szerint mi a válasz a felvetett kérdésekre?

– Jelenleg csak a vezetékes ivóvízként számlázott, víz utólagos tisztításáról van szó. Erre azért van szükség, mert a vezetékes ivóvíz az esetek jelentős részében iható, de nem biztosítható folyamatosan az azonos minőség. Ezt a csővezetékekben meglévő és folyamatosan képződő szennyeződések okozzák. A víz minősége legfeljebb csak a laza szabványoknak felel meg, más téma a szabvány és más az ihatóság. A vízmű vállalatok rendezvényein, irodáiban is palackozott ásványvizet isznak, mintegy cáfolva saját állításaikat.
A víz „tisztítása” terén az eszközök gyártói között jelenleg egy szűréstechnikai verseny folyik, mely a vízben lévő károsnak vélt alkotórészek ki- és leválasztását szolgálja. Ezt kívánják elérni minél kisebb résméretű szűrőbetétek sorba állításával, esetenként kiegészítve azzal, hogy megölik UV sugárzással a vízben lévő mikroszkopikus méretű élőlényeket.
A szűrőelemek elhasználódásuk után, veszélyes hulladéknak tekintendők, melyeknek a szervezett begyűjtése megsemmisítése nem történik meg. Használatuk folyamán a baktérium tenyészetek alakulására reális esély van. A kiépített elhasznált szűrőbetétek gusztustalanok, piszkosak, fel nem újíthatóak. A készülékek nincsenek ellátva differenciál nyomás mérővel, vízórával, így nem határozható meg korrekt módon a szűrőbetétek ideális cseréjének ideje. Ez bizonytalan módon történik, a gyártói javaslatokat kell figyelembe venni, jobb lehetőség nincs. Ahány vízvezeték és vízvételi hely, mindnél más mértékű a lebegő szennyeződés, és víz ásványi anyag tartalma.

– Szűrni kell a vizet, mert gyakran előfordul nálunk, hogy szinte sötétszürke, darabos szennyeződésekkel teli víz folyik a vezetékből! Így a finomszűrők gyakori cserét igényelnek, melynek a költségeit viselnünk kell. Van más megoldás?
– Még durva szennyeződések esetén is gyakran elegendő az egyszerű kiülepítés energetizált térben. Mivel nekem elegem volt a „hagyományos” vízkezelő készülékekből (ezekből többfélét is kipróbáltam), mert nem feleltek meg az elvárásaimnak, ezért a természet módszereit vettem át, és ezek szolgáltak a fejlesztéseim alapjául. Ezek egyike a kiülepítés, mely tökéletesen elvégzi a víz olyan mértékű tisztítását, hogy látványra tisztává teszi a vizet.
Én az evolúcióban, az ember és a természet fejlődése során kialakult vízivási szokásokban, rendszerekben hiszek. Ettől idegen a túlzott tisztítás, fertőtlenítés. Az emberi szervezet immunrendszere alkalmas arra, hogy, az egyébként szabványnak megfelelő, utótisztított vizet jól tudja hasznosítani. A csak szükséges mértékig tisztított víz a szervezetből több felesleges anyagot „mos ki”, mint a legjobbnak tartott, többfokozatú szűrővel ellátott szupermodern vízkezelő egységekkel előállított. Ezt egyszerű TDS méréssel megállapítható vizeletminta segítségével. A vízhajtó hatás is fokozódik, a test hőeloszlása, oxigén telítettsége is kedvezően alakul. A nagyobb mértékű vizeletképződés és a megnövekedett méreganyag kiválasztás már két-három hét után a fáradtság érzet csökkenését eredményezi.

– Mi a helyzet a klórral, a metánnal, a fölös széndioxiddal és más káros szennyeződésekkel, melyek a kiülepítéssel nem távolíthatók el?

– Ezeket a szennyeződéseket a levegő oxigénjével kell kiűzni, közömbösíteni. A hormonok, gyógyszermaradványok jelentős része is nagy eséllyel eltávolítható, mert ezek a szennyeződések kémiai oxigén igényt jelentenek, tehát a magas oxigénszint következtében lebomlanak. Természetesen ez nem tökéletes megoldás, és a vízművek általában nem számolnak ivóvízben ilyen jellegű szennyeződésekkel (én sem), ezt csak a tisztított és nyers szennyvizek esetén lehet probléma.

– Ön szerint melyik számunkra a legjobb víztisztító, vízkezelő? Mit tud a természet, amiről ma nem veszünk tudomást?

– A legfontosabb jellemzők:
1. légköri nyomáson minimum 80% oldott oxigént visz a vízbe.
2. emeli a víz lúgosságát (pH-ját)
3. az élő szervezeten (nem csak vízmintán) mérhető hatásokkal rendelkezik.
4. üzemeltetése olcsó, kezelése egyszerű
5. az átlagos keresetű állampolgár számára is megfizethető, ezzel járulva hozzá, egy egészségesebb társadalom eléréséhez.
6. magyar termék legyen, magyar tudásra épülve.
7. nem okoz maradandó környezetkárosítást, nem termel veszélyes hulladékot.

A Zöld Újság májusi számában „Oxigénes víz, házilag!” címmel már közöltem ezzel kapcsolatban néhány adatot – a cikk az újság archívumában olvasható – ahol maga a készülék is részletes bemutatásra került.
Ezenkívül kapcsolódó írásokat találhatnak a www.lappiramis.hu weblapunk „Ivóvíz, szennyvíz” menüpontjában is.
Akit a téma bővebben érdekel, bátran vegyék fel velünk a kapcsolatot.

Tisztelettel várom a megkereséseket az ogabor@lappiramis.hu címen, vagy az +36 (23) 545-050-es ügyfélszolgálati telefonszámunkon.