A vöröskáposzta jellegzetes lilás színét az antocián adja. Kevesen tudják, hogy akár 6–8-szor is több C vitamint tartalmaz, mint a fehérkáposzta.
A lilakáposztában 36 különböző antocianin található, melyek táplálkozáskutatók szerint védelmet nyújtanak a legtöbb daganatos megbetegedéssel szemben. Emellett hozzájárulnak a jobb agyműködéshez és a szív egészségét is védik. A kutatás során kiderült, hogy dupla olyan antioxidáns hatással védi a szervezetet, mint a C-vitamin.
A vöröskáposzta jótékony hatásai:
- segít kiüríteni az ízületekben felhalmozódott méreganyagokat
- gyulladáscsökkentő hatású
- serkenti a májműködést
- magas a vastartalma
- a bőr egészséges állapotát őrző U-vitamint tartalmaz
-véralvadáshoz szükséges K-vitamin is megtalálható benne
- csökkenti a magas triglicerid-, és koleszterinszintet is.
Nyersen fogyasztva, igazi gyógyszer az emésztés számára.
Azok, akik gyomorproblémákkal küzdenek, fogyasszanak minél több vöröskáposztát, mivel segíti a bélműködést, és tisztítja a beleket.
A fogyókúrázóknak is ajánlott, fogyasztása hamar teltségérzetet okoz, és nagyon nagy a tápértéke.
Káposztakúra
Három hétig tartó káposztakúrát tarthatunk úgy, ha naponta ebédkor és vacsoránál egy tányér (125 gramm) nyers káposztasalátát eszünk.
Párolt vöröskáposzta
- 1 fej vöröskáposzta
- 1 nagy fej lilahagyma
- kevés balzsamecet és borecet
- só, bors, őrölt fűszerkömény
- 1 kk fahéj
- 1 dl vörösbor (elhagyható)
- természetes édesítő
- kevés zsiradék - (pl. kókuszzsír, kacsazsír, sertészsír)
A káposztát lereszeljük, besózzuk, állni hagyjuk minimum 30 percig, hogy megpuhuljon és levet eresszen.
A hagymát is felszeleteljük, kevés zsiradékon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kinyomkodott káposztát, és átforgatjuk a hagymával. Az elején elég annyi víz rá, amit a káposzta enged, majd adjunk hozzá vizet, kb 2 ujjnyit, amit folyamatosan pótolni kell, miközben elfő, de ne tegyünk rá többet, mert a végén vizes marad. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, és ráöntjük a vörösbort. Illetve fehérborecettel és balzsamecettel ízesítsük. Sokkal finomabb, mint a sima ecet. A végén mikor elkészült, édesítsük ízlés szerint.