A sör a mikroszűrést és ultraibolya fényt is magában foglaló kezeléseknek köszönhetően biztonságosan iható, de nem a széles publikum számára készült. Célja, hogy felhívja a figyelmet a vízhiány és az újrafelhasználás problémájára.

„Az épületek világszerte az összes ivóvíz 14%-át használják fel" - mondja Aaron Tartakovsky, az Epic Cleantec, a San Francisco-i székhelyű vízkezelő vállalat vezérigazgatója és társalapítója, aki egy helyi sörfőzdével együttműködve készítette a sört. – „Szinte egyetlen épület sem használja újra ezt a vizet - ezen próbálunk változtatni".

A sör egy Kölsch-stílusú sör - egy Németországból származó, könnyű testű sörfajta -, és a Fifteen Fifty nevű, 40 emeletes San Francisco-i luxuslakóház újrahasznosított szürkevizéből készült. De nem árulják boltokban, mivel az előírások tiltják az újrahasznosított szennyvíz kereskedelmi italokban való felhasználását. Legalábbis egyelőre.
Az Epic Cleantec vállalat épületeket szerel fel víz újrahasznosító rendszerrel, így nem kell a szennyvizet a csatornába engedni, hogy azt egy távoli tisztító létesítménybe szállítsák. A rendszer a vállalat szerint a szennyvíz akár 95%-át is újrahasznosítja – még az úgynevezett fekete vizet is, amely a WC-kből származik, vagy a szürkevizet, amely a mosogatókból, mosógépekből, fürdőkádakból és zuhanyzókból származik.


Ezt úgy éri el, hogy először biológiai kezeléssel eltávolítja a szerves anyagokat, majd mikroszűréssel, mindössze 0,04 mikron vastagságú membránokon keresztül (az emberi hajszál vastagságának körülbelül 0,05%-a) átszűri, végül pedig ultraibolya fénnyel és klórral fertőtleníti a vizet, ami biztonságossá teszi a vizet a nem ivóvíz célú felhasználásra, például WC- és piszoáröblítésre, öntözésre és mosásra. A Fifteen Fiftyben telepített rendszer közel napi 30 000 liter, vagy akár évi 10 millió liter víz újrahasznosítására alkalmas.

Az Epic Cleantec szerint a rendszernek más előnyei is vannak: a szennyvízből visszanyert hő felhasználható a használati melegvíz előmelegítésére, ami csökkenti a fűtési költségeket, a szennyvízben lévő szerves anyagok pedig természetes talajtermékek előállítására használhatók fel, amelyeket a kertépítésben, kertekben vagy parkokban lehet felhasználni.
Egy telepítés átlagosan néhány parkolóhelynyi helyet foglal el, és egyelőre igen költséges, de a közüzemi számlák csökkentésével néhány év alatt megtérül.Az Epic Cleantec 2022 végén indította el sörprojektjét egy fenntartható építési technológiákról szóló konferencia résztvevői számára. Végül valamivel több mint 7000 doboz sört gyártottak, nem kereskedelmi termékként, hanem oktatási céllal. Az volt a terv, hogy új módon meséljék el a víz újrafelhasználásának történetét. De nem számítottak ilyen hatalmas sikerre.
Te mit gondolsz erről? Lenne bátorságod megkóstolni?