Áprilisi számunkban rövid beszélgetést olvashattak Kosztolányiné Lugossy Gabriellával, a LÁNCSZEM Bt. vezetőjével. Azóta számos levelet kaptunk olvasóinktól a PET-palack és fém italdoboz tömörítőkkel kapcsolatban. Néhány széles érdeklődésre számottevő kérdésre kértük Gabriella válaszát:

„Milyen előnye származik egy társasháznak, ha tömörítőt vásárol és használ?”

– Mint azt az előző beszélgetésben is említettük, számos társasház vásárolt már készülékeinkből. Több közös képviselő elmesélte, hogy a néhány ezer forintos készülék segítségével több százezer forintot takarítottak meg. Hogy konkrét példát is említsek: egy soklakásos társasház 8 db 240 literes szemeteskukát használt. Vásároltak nálunk egy tömörítőt, és megkezdték a PET-palackok és a fém italdobozok külön gyűjtését. Már az első hónapban visszamondták két kuka ürítését, majd a következő hónapban egy újabbat. Ezzel egy év alatt több, mint egy millió forintot takarítottak meg. Azóta egy másik lépcsőházukba is vásároltak tömörítőt.

„Van-e olyan berendezés is a cég kínálatában, amivel a szelektíven gyűjtött hulladékok köréből kimaradó háztartási hulladék térfogata csökkenthető?”

– Igen, van, az univerzális hulladéktömörítő. Ennek segítségével kb. harmadára tömöríthető a háztartási hulladék. Ez a készülék úgy van kialakítva, hogy a benne tömörített hulladék a kereskedelemben kapható nagyméretű szemeteszsákkal, egy egyszerű mozdulattal kiemelhető. Papírnyesedéket, csomagolófóliát is egyszerűen lehet benne tömöríteni és bálázni.

„Kis sütöde vagyunk, ahol naponta sok üres étolajos palack keletkezik. Tudnak-e olyan készüléket ajánlani, ami ezek térfogatának csökkentésében segít?”

– Szintén a fenti univerzális hulladéktömörítőt tudom ajánlani. Egy kisüzem nem győzte a 10 literes olajos flakonokat elszállíttatni. Hetente kellett üríttetnie a gyűjőkonténert. Az univerzális hulladéktömörítőnk használatával sikerült olyan mértékben csökkenteni az üres flakonok térfogatát, hogy már csak havonta kell üríttetnie a konténert, így két hónapon belül megtérült neki a berendezés ára, és lényegesen csökkent a szemétszállítás költsége.

„Jó lenne, ha a szelektív hulladékgyűjtő szigetek mellett is lenne ilyen berendezés!”

– Kínálunk az önkormányzatok, városgazdálkodó, köztisztasági cégek részére úgynevezett „vandál biztos”, kültérre szerelhető készüléket. Azok a cégek, akik éltek ezzel a lehetőséggel és vásároltak ebből a berendezésünkből, meglepően jó tapasztalatokról számoltak be. Területükön már a lakosság 75-80%-a használja a berendezéseket, mielőtt a gyűjtőkbe dobná a palackokat, ezért nem kell naponta üríteniük a kukákat, jelentős üzemanyagot takarítanak meg ezáltal. Ráadásul a gyűjtőszigetek környezete is rendezettebbé vált.