Az “Aging” szaklapban megjelent új kutatás szerint, ha a rákos sejtektől megvonják a B2-vitamint, és így “kiéheztetik”, akkor elejét vehetik a betegség előretörésének, és így akár a kemoterápiás kezelések is fölöslegessé válhatnának, a betegeknek nem kellene elviselniük az ezzel járó megterhelő mellékhatásokat. A tudósok arra kerestek választ, hogy milyen nem mérgező megoldással vehetnék célba a rákos sejtek mitokondriumát, amely hozzájárul a sejtek szaporodásához, növekedéséhez.

A kutatócsoportot Prof. Michael Lisanti, a brit Salford Egyetem orvos-professzora vezette. A szakértők rájöttek arra, hogy a diphenyleneiodonium chloride (DPI) nevű vegyület képes 90 százalékban a rákos sejtek energiakészletét blokkolni, amely a mitokondriumban képződik. Ez leginkább úgy érhető el, hogy a DPI megakadályozza, hogy ezek a rákos sejtek felhasználják a B2-vitamint, vagyis a riboflavint, amiből az energiájuk származik.

“Megfigyeléseink alapján a DPI képes csak a rákos sejteket kiválasztani és bennük vitaminhiányt előidézni, ami egy időre hibernált állapotban küldi a rosszindulatú sejteket” – közölte Lisanti professzor.

Az orvosok úgy vélik, hogy ennek a módszernek köszönhetően akkor is lenne esélye a páciensnek a túlélésre, ha a kemoterápia csődöt mond. A gyógymódot “mitoflavoscin”-nak nevezték el.

A kutatók szerint a DPI áttörést hozhat a daganatos betegségek kezelésében, úgy hogy közben nem viseli meg a legyengült szervezetet, nem mérgező, és még hatékony is.

Prof. Federica Sotgia, a kutatás társszerzője szerint a mostani felfedezés remélhetőleg áttörést hoz a kemoterápiás rákkezelésben, és egy olyan alternatívát fog jelenteni, amelynek révén a rákos sejtek fejlődése megfékezhetővé válik. Forrás