#tudatos

15 / 17 db bejegyzés — 1. oldal

A nagyszüleink még tudták! Ezért érdemes szezonálisan étkezni!

A nagyszüleink még tudták! Ezért érdemes szezonálisan étkezni!

Nagyszüleink idejében természetes volt, hogy télen savanyú káposztát és almát ettek, tavasszal medvehagymát gyűjtöttek, nyáron pedig dúskáltak a friss zöldségekben és gyümölcsökben. Ma már január közepén is válogathatunk a import eprek között, és bármikor ehetünk avokádót vagy mangót. De vajon jót tesz-e szervezetünknek ez a bőség?

Mi folyik itt?

Mi folyik itt?

Csobognak a patakok, folyammá duzzadnak a folyók. Az esővíz lefolyik a hegyekről, majd a nap sugarainak hatására párolog, felhővé alakul, végül pedig újra eső lesz belőle. A víz körforgását talán nem kell bemutatni. De azt gondoltuk volna, hogy a víz körforgásáról beszélhetünk egy háztartás kertjén belül is?

Az ünnepi ajándékozás árnyoldalai

Az ünnepi ajándékozás árnyoldalai

A modern ipari termelés hatalmas mennyiségű hulladékot és környezeti terhelést generál, amely sürgős megoldásokat követel. Az évente keletkező 9,2 milliárd tonna hulladék rávilágít arra, hogy a fenntarthatóságot még mindig nem sikerült integrálni a legnagyobb iparágak gyakorlatába. A ruhaipar és a bútorgyártás például jelentős víz- és erőforrás-felhasználás mellett óriási mennyiségű hulladékot termel, míg az online vásárlás térnyerése a csomagolási hulladék és a szállítási szén-dioxid-kibocsátás robbanásszerű növekedéséhez vezetett. Bár a problémák súlyosak, a technológiai innováció, a szabályozások és a tudatos fogyasztói döntések révén lehetőségünk van arra, hogy csökkentsük ezeket a terheket, és fenntarthatóbb jövőt teremtsünk.

A flexitariánus étrend híd a hagyományos és növényi alapú táplálkozás között

A flexitariánus étrend híd a hagyományos és növényi alapú táplálkozás között

A flexitariánus étrend nem a vegetarianizmus egyik változata, ahogy sokan tévesen gondolják, hanem egy önálló táplálkozási filozófia. Lényege a tudatos húsfogyasztás-csökkentés, miközben fokozatosan növeljük a növényi alapú ételek arányát étrendünkben. Sokan használják ugródeszkának a vegetáriánus életmód felé, mások hosszú távon is ezt az egyensúlyt kereső étrendet követik.

Ne dobd ki az almahéjat! A család új kedvence lehet, amit eddig szemétnek hittél

Ne dobd ki az almahéjat! A család új kedvence lehet, amit eddig szemétnek hittél

Egy friss, ropogós alma elfogyasztása után általában automatikusan a kukába kerül a héj és a csutka. Pedig ez a látszólag haszontalan "hulladék" valódi kincsesbánya lehet a konyhádban. Gondoltad volna, hogy amikor kidobod ezeket a részeket, tulajdonképpen a gyümölcs közel harmadát veszted el? És ami még érdekesebb: nagyszüleink már tudták, hogy ezekből a részekből igazi kulináris különlegességeket lehet varázsolni.

18 meglepő módja a szódabikarbóna felhasználásának

18 meglepő módja a szódabikarbóna felhasználásának

Felhasználási területek tippek, és tanácsok a szódabikarbónához, melyet nagyanyáink régóta univerzális szerként tartották számon. Napjainkban sajnos kiszorították a háztartásokból az új kor vegyipari és kozmetikai csodái, de lassan kezdjük újra felfedezni ezt a sokoldalú, környezetbarát csodaszert.