1) Fogyasszunk minél több friss, élő, természetes ételt! Eredeti állapotához képest minél több átalakításon megy keresztül a táplálék, annál értéktelenebbé (és károsabbá) válik.

2) Étrendünk legalább felét tegyék ki a nyersen fogyasztott gyümölcs- és zöldségfélék!

3) Hőkezelt ételek mellé mindig együnk élő, nyers ételeket is!

4) Fogyasszunk sok folyadékot! Tiszta víz, forrásvíz, szénsavmentes ásványvíz, gyógyteák, gyümölcslé, zöldséglé jöhet szóba. Napi 1,5–2 liter lenne optimális. (Kerülendő viszont a feketekávé, a fekete tea, az alkohol és a szénsavas italok!)

5) Lassan, nyugodtan étkezzünk! Minden egyes falatot alaposan rágjunk meg! Idegesen, feszülten ne üljünk az asztalhoz! A kellemes, lágy zene, a gyertyafény segíti a nyugodt étkezést. Evés közben ne olvassunk, ne nézzünk tévét!

6) Nem szabad degeszre tömni magunkat! Aki rendszeresen „pukkadásig” teleeszi magát, az megterheli az emésztőrendszerét. A tökéletes emésztéshez a félig telt gyomor az ideális.

7) Ügyeljünk a rendszeres széklet meglétére! Ahány főétkezés, annyi alkalommal kell székletnek is lennie! A rendszeres széklelet elősegíti a megfelelő folyadék és rost bevitel, valamint a rendszeres mozgás. A székrekedés megszüntetésére az előbbieken felül ajánlott reggel éhgyomorra áztatott aszalt gyümölcsök vagy lenmagtea fogyasztása.

8) Figyeljünk oda az ételkombinációkra, nem mindegy ugyanis, hogy mit mivel eszünk!

9) Zsír helyett használjunk olajat!

10) A fehér cukor – s mindenféle cukorka, sütemény és édesség, ami ezzel készül – kerülendő! Helyette a barna cukor, de még inkább a méz használható, a legegészségesebb megoldások pedig a növényi szirupok, mint az agavé- vagy a juharszirup.

11) Kerüljük a hántolt gabonából készült fehér lisztet és a belőle készült fehér kenyeret, péksüteményeket! Használjunk inkább teljes kiőrlésű liszteket és az ezekből készült termékeket, például a barna kenyeret, barna tésztákat fogyasszuk!

12) Csökkentsük a sóbevitelt! Napi 3-4g só bőven elég, a vesék ennyit tudnak gond nélkül kiválasztani. A sótöbblet számtalan betegség – magas vérnyomás, zöldhályog stb. – alapját képezi!

+1) A hús magas zsír- és koleszterintartalmú, érkárosító, rostszegény, sok húgysavat és savas kémhatású anyagcsere termékeket tartalmaz, nehezen emészthető és magas fehérjetartalma miatt könnyen megrohad a belekben. Az egyik legkevésbé optimális táplálék. Fogyasztását minimalizálni kell, de legjobb teljesen elhagyni! Ma már több száz orvosi tanulmány bizonyítja, hogy a helyesen összeállított vegetárius étrend minden szempontból egészségesebb a manapság elterjedt vegyes étrendhez képest!