A fekete áfonya, egy európai bogyó (Vaccinium myrtillus), magas hatóanyag-tartalommal bír, különösen elterjedt a skandináv országokban. Történelmi feljegyzések bizonyítják, hogy már a 16. században is használták gyógyászati célokra. A növény leveleit és bogyóit teaként alkalmazták különféle egészségügyi problémák, mint száj- és torokfertőzések, gyomorpanaszok, köszvény, cukorbetegség és bélfertőzések kezelésére.
A mai tudományos eredmények azt mutatják, hogy a fekete áfonya bioflavonoidokat és antocianidokat tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak az agynak az oxidatív stresszel szemben, és képesek csökkenteni az öregedéssel összefüggő memóriavesztés kockázatát.

További kutatások arra utalnak, hogy a fekete áfonya kivonat hasznos lehet az Alzheimer-kór megelőzésében. Egy 2010-es tanulmány, arra utal, hogy a fekete áfonya kivonat hozzájárulhat az állatok agyának védelméhez az amiloid-béta toxikus hatásai ellen (az Alzheimer-kórral diagnosztizált betegeknél az agyban lévő plakkok főként béta-amiloid fehérjéket tartalmaznak).
Kutatások kimutatták, hogy az áfonyában gazdag étrend jelentősen javíthatja a tanulási képességet és a motoros funkciókat. A benne található anyagok elsősorban az agy vérellátásának fokozásával fejtik ki hatásukat. Ebben a folyamatban a hajszálerek kitágulnak, lehetővé téve nagyobb vérmennyiség áramlását. Azonban kevés értágító anyag képes erre, mivel sokuk nem képes áthatolni az agyban található vér-agy gáton.