Ám amíg a jó idő tart, addig a kártevők és kórokozók is tevékenykednek, fertőzik állományunkat és tönkretehetik az őszi termésünket. Lássuk, mely kártevőkkel kell az idei szezonban felvennünk a kesztyűt.

Poloskák
A nyár vége és az ősz egyik jellemző kártevője lett a poloska, amely a termés szívogatásával teljesen tönkre tudja azt tenni. Jelenleg sajnos csak permetezéssel, vagy kézi összegyűjtéssel tudunk ellenük védekezni.

Atkák
Bár korábban már volt róla szó, a takácsatka mellett egyre több helyen megjelent újra a szélesatka is, mint régi -új kártevő, ami a növények hajtáscsúcsát teszi tönkre, mivel lebarnítja azt szívogatása révén.  Szerencsére viszonylag könnyű az ellenük való védekezés, de a kertészek általában már későn veszik észre csak a tüneteket, így a védekezés is nehezebbé válik ellene. Legegyszerűbb megoldás a beteg növények ventillált kénporral való leszórása.

Lisztharmat
Az ősz másik jellemző betegsége a lisztharmat, ami bármelyik növényünkön megjelenhet. Általában jellemzően az alsó leveleken indul először sárgás folt, majd fonákon fehér színű penészgyep formájában. Ilyenkor már nehezen tudunk ellene védekezni, legjobb megoldás a megelőzés és a növények minél jobb kondícióban tartása.

Peronoszpóra
Paradicsomnál, uborkánál a hideg éjszakák után jellemző gond még a peronoszpóra is, ami gyorsan véget vethet a termesztésünknek. Védekezni legegyszerűbben rezes készítménnyel tudunk ellene.

Biológiai növényvédelemmel a kártevők ellen
A kártevők sok bosszúságot okozhatnak a kiskertekben és a nagyobb növényállományokban egyaránt, azonban ha tehetjük, a környezet és saját egészségünk érdekében először a biológiai növényvédelem eszközei felé forduljunk, ha növényvédelmi gondunk támad. Biológiai növényvédelem alkalmazásával a kártevők, kórokozók természetes ellenségeivel szoríthatjuk vissza azokat, így célzott lehet a védekezés, és nem tesz kárt a kertünkben élő többi, hasznos rovarban.  A biológiai növényvédelem eszközeinek palettája igen széles, ide tartoznak a hasznos élő szervezetek, ragadozók és parazitoidok, növényvédelmi hatású növényi kivonatok és egyéb biotechnikai eszközök, valamint az olyan rovar-és gombaölő szerek, amelyek hatóanyaga valamilyen mikroorganizmus (baktérium, vírus vagy gomba). Ha bizonytalanság támad, mely növényvédelmi megoldás lehet a legkíméletesebb, azonban hatékony, érdemes kikérni a gazdaboltok szaktanácsadóinak, eladóinak véleményét.

Utómunkák
Miután bejöttek a fagyok és elfagytak a növényeink, hátra van még egy fontos lépés, a terület kitakarítása és előkészítése a következő évre. Ez történhet felásással, de rotálással is. Lényeges, hogy a telet már rendezett kerttel üdvözöljük, mert ez a tavaszi indulásunkat fogja megkönnyíteni.

www.delkertesz.hu