A fűmag vetését időzítsük őszre, akkor érhetjük el a legjobb eredményt. Magyarországon még mindig a tavaszi gyeptelepítés a legnépszerűbb, tőlünk nyugatra a kertészek szeptembertől október végéig vetnek. Az ősszel vetett mag még kicsírázik, pár vágással megerősödik, és ha így megy a télbe, tavasszal olyan erőteljes fejlődésnek indul, hogy a gyomnövényeknek idejük sincs kinőni, már kezdhetjük a fűnyírást. A gyomoknak egyik legnagyobb ellensége a fűnyíró. Minél gyakrabban nyírjuk a füvet, annál nagyobb az esélyünk a gyomnövények kiszorítására.

Új telepítésű gyepfelület esetén gondosan készítsük elő a talajt. A fű a laza, homokos, de szerves anyagokban gazdag talajt kedveli. Tudjuk, hogy a laza, homokos talaj tápanyagban nem gazdag, ezért nekünk kell gondoskodni a megfelelő tápanyagról. A fűmag telepítéskor alkalmazzunk szerves gyeptrágyát, de ne marhatrágyát! A marhatrágya egyrészt túl erős a gyenge, fiatal fűnek, kiégetheti a csírát, másrészt a marhatrágya nagyon sok gyommagot tartalmaz. Gondoljunk bele, a marha a táplálékával sok gyommagvat is elfogyaszt, ami a tápcsatornán áthaladva beágyazódik a trágyába, és várja az alkalmat, hogy újra talajt érezzen maga körül. Ekkor fejlődésnek indul, elnyomva a frissen kelő fűszálakat. A gyommagok 20-30 vagy még több éven keresztül is meg tudják tartani csíraképességüket, várva a megfelelő körülményekre. A DCM szerves gyeptrágyák, vagy a szőlőtörkölyből készített Biovin talajjavító nem tartalmaznak gyommagot, de megfelelő szerves anyaggal dúsítják a homokos talajt.


A kötött, nehéz talajokat is homokkal lazítsuk, itt is bízzunk a javasolt szerves trágyák jótékony hatásában. A telepítéshez ajánlott speciális gyeptrágyák (pl. DCM Gyeptrágya telepítéshez) elsősorban a gyökeresedést segítik elő, így a kikelt növény hamarabb megkapaszkodik a talajban, több tápanyaghoz juttatja a füvet.
A meglévő gyepfelületet is ősszel érdemes felülvetni. Ha nem szükséges a teljes gyepfelület megújítása, a kiritkult, kikopott részeket vessük felül. Itt vegyük figyelembe, hogy a kiszórt fűmagok egy része elakad a meglévő fűszálakon, ezért javasoljuk, hogy mindig ugyanazzal a mennyiséggel vessünk fölül, mintha új telepítésre készülnénk. A gyeptrágyát itt se felejtsük el, mind a régi, mind az új fűszálak hálásak lesznek érte!
A Johnsons Sport, Park és Árnyéktűrő keverékek kiválóan alkalmasak felülvetésre. Az új, tetszetős és praktikus 1 kg-os dobozok már szóróként is alkalmazhatók. A doboz oldalán lévő perforációt feltépve már szórható is a mag. Kisebb javításokra, kis területekre ajánljuk.

Jó kertészkedést!
Körmendy Klára

Termékeinket megvásárolhatja a www.gramen.hu webáruházban, más webáruházakban, a Bauhaus áruházakban, kertészetekben.