Zárjunk be mindent napközben

Napközben tartsuk csukva az ablakokat és húzzuk be a sötétítőket, hogy megakadályozzuk a hő bejutását. Éjszaka viszont nyissuk ki az ablakokat, hogy beengedjük a hűvösebb levegőt.

Kerüljük a sütés-főzést

A sütés és főzés jelentős hőtermeléssel jár, így a forró nyári napokon inkább válasszunk olyan ételeket, amelyek elkészítéséhez nem szükséges a tűzhely vagy a sütő használata.

Trükközzünk a ventilátorral

Helyezzünk egy nagy tál jeget a ventilátor elé, hogy a hideg levegőt szétfújja a szobában. A mennyezeti ventilátorok különösen hatékonyak, mivel a padlóhoz közeli hűvösebb levegőt felfelé húzzák.

Szőnyegek eltávolítása

A szőnyegek is felmelegszenek, így érdemes eltávolítani őket, és hideg vízzel felmosni a padlót, hogy csökkentsük a hőmérsékletet.

Vizes lepedő az ablakba

Szellőztetéskor tegyünk hideg vizes lepedőt a nyitott ablakba, hogy a beáramló levegő hűvösebb legyen.

Kapcsoljuk ki a kütyüket

Az éppen nem használt elektronikai eszközöket kapcsoljuk ki és húzzuk ki a konnektorból, mivel ezek is hőt termelnek. A laptop és a számítógép csak úgy ontja magából a meleget

Jégkocka az asztalon

Tegyünk egy tál jégkockát a szobában, ahol tartózkodunk. Ez segít lehűteni a levegőt, és még egy hűsítő limonádét is készíthetünk belőle.

Pamut ágynemű és ruházat

Viseljünk lenge, légáteresztő pamut ruhákat, és használjunk pamut ágyneműt, hogy kellemesebb legyen az alvás. Kerüljük a sötét színű ruhákat, amelyek több hőt nyelnek el.

A növények kellemesebbé teszik a klímát

Helyezzünk el növényeket a lakásban, mivel a párologtatásuk hűsíti a levegőt. A nagyobb levelű növények különösen hatékonyak lehetnek.

Árnyékolás

Az ablakok külső árnyékolása, például napellenzők vagy redőnyök használata segít megakadályozni, hogy a napfény közvetlenül bejusson a lakásba, ezáltal csökkentve a hőmérsékletet.

Ezekkel az egyszerű praktikákkal hatékonyan csökkenthetjük a lakás hőmérsékletét klíma nélkül is, és élvezhetjük a nyári napokat anélkül, hogy szenvednénk a hőségtől.