Így készítstd el a kovászt!
• Egy nagyobb (kb. 400 g-os) befőttes üvegbe tegyünk egy evőkanál lisztet (30 g) és egy evőkanál (30 g) vizet. Keverjük össze annyira hogy ne maradjanak csomók, majd az üveget zárjuk le lazán és hagyjuk 24 órán át pihenni.
•Az üvegre a tetőt ne csavarjuk rá szorosan, de ne is hagyjuk nyitva.
•Ezután lehetőleg mindig ugyanazon napszakban naponta „etessük a kovászunkat” ugyanilyen mennyiségű liszttel és vízzel.
•Folytassuk ezt 5-6 napon keresztül, már a 3. naptól kezdve kis buborékokat láthatunk a kovászban.
• 6. nap környékén kész a vad, vagy anyakovászunk, majd ezt ketté veszed, az egyik felét megsütöd valaminek, felhasználhatod ezt nokedlihez, pogácsához. Marad az Anya kovászod, és ezt minden nap eteted evőkanál rétesliszttel, és 2 kanál vízzel, ha lágynak találod, akkor több lisztet kell hozzá adni, a lényeg hogy ne legyen folyós, és aceton szagú, mert akkor éhes nagyon a kovász.
Nem csak kenyérhez!
A maradék kovászt bátran használhatjuk muffinok, gofrik, palacsinták, fánkok, pizzák és különféle kelt tészták készítéséhez, legyenek akár édesek vagy sósak. 100 g aktív, életerős kovász nagyjából 15 g friss élesztőnek megfelelő kelesztő erővel rendelkezik.