Az omega- 3 zsírsavak a többszörösen telítettlen zsírsavak csoportjába tartoznak, melyek közül az EPA (eikozapentaénsav), a DHA (dokozahexaénsav) és az alfa linolénsav (ALA) a legismertebb.  Rendszeres fogyasztásukkal, gyulladáscsökkentő hatásuk miatt számos betegség kockázatát képes csökkenteni, mint érrendszeri megbetegedés, Alzheimer- kór, egyes rákos megbetegedések. De a zsírsav fogyasztása segít cukorbetegség, magas vérnyomás és bőrbetegségek kezelésekor is.

Az elmúlt két évtizedben számtalan kutatási eredmény igazolta az omega-3 zsírsavak egészségre gyakorolt előnyös tulajdonságait. Rendszeres fogyasztása kiemelkedően fontos a gyerekeknek, a felnőtteknek, sőt még a sportolóknak is, mert a szív és érrendszer és az agy megfelelő működéséhez elengedhetetlen a szervezet számára. Az omega-3 hiányát a szervezet több módon is jelezheti. 

Az omega-3 hiány 5 lehetséges tünete

1. Bőrirritáció és bőrszárazság
A szervezetben fellépő omega-3 hiány egyik első megjelenési helye a bőr. Az érzékeny, száraz bőr, vagy akár a szokatlanul nagy számú pattanás az omega-3 hiány jele lehet.
Mivel az omega-3 zsírok javítják a bőr védőrétegeinek integritását, így megakadályozzák a nedvesség elvesztését, és megóvják a bőrt az irritáló anyagoktól, amelyek kiszáradáshoz és irritációhoz vezethetnek.

2. Depresszió
Az agy alapvető alkotóelemei az omega-3 zsírsavak. Mivel az omega-3 zsírsav ismerten gyulladáscsökkentő hatású is, így még a neurodegeneratív betegségek és agyi rendellenességek, például az Alzheimer-kór, a demencia és a bipoláris zavar kezelésében is segíthetnek. Több tanulmány kimutatta az összefüggést az omega-3-hiány és a depresszió gyakoribb előfordulása között.

3. Szemszárazság
Az omega-3 zsírok szerepet játszanak a szem egészséges működésében, beleértve a szem nedvességtartalmának fenntartását és a könnytermelést is.
Az omega-3-kiegészítők hatékonyak lehetnek a száraz szem szindróma enyhítésében, melynek tünetei a szem kellemetlen érzései, sőt a látászavarok is.

4. Ízületi fájdalom és merevség
Az ízületi porckopás (osteoarthritis) összefügghet a gyakori ízületi fájdalommal, mivel ilyenkor a csontokat borító porcok lebomlanak. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az omega-3 kiegészítők fogyasztása csökkenti a fájdalmat, és növeli a tapadást.

5. A haj egészségének csökkenése
Ahogy az omega-3 zsírok segítenek megőrizni a nedvességet a bőrben, úgy a haj egészségét is segítik. A haj szerkezetének, integritásának és sűrűségének változása alacsony omega-3 státuszra utalhat.

Mit tehetünk, ha hiány van omega-3-ból a szervezetünkben?

Az ALA a DHA és az EPA előfutára, vagyis a szervezet elő tudja állítani belőle e két omega-3 zsírsavat. ALA található például a chia magban, és más növényi élelmiszerek. Mivel az átalakítási arány nagyon alacsony, érdemesebb zsíros halakat (lazac, hering, pisztráng, makréla, stb.), és más, többnyire állati eredetű élelmiszereket fogyasztani azok DHA és EPA tartalma miatt. Ugyanakkor érdemes omega-3 táplálék kiegészítők fogyasztását is fontolóra venni, mivel a magyar étkezési szokások jellemzően kevés halat, és egyéb omega-3 tartalmú ételt tartalmaznak.
Amenyiben szereténk jó ALA-forrásokat beépíteni az étrendbe, érdemes lenmagot, chia magot és diót fogyasztani. Vegán táplálkozás esetén sem kell lemondani azonban az omega-3 kiegészítőkről, mivel vannak olyan készítmények, amiknél algákból vonják ki az omega-3-at, nem a tenger gyümölcseiből.
Így ha felmerül, hogy alacsony az omega-3 szint, akkor lehet növelni a táplálékbevitelt, vagy választhat táplálék-kiegészítést.

Hogyan mérhető  az omega-3 hiány?

Nincs szabványos teszt a hiány diagnosztizálására, ugyanakkor vérből kimutatható és elemezhető az omega-3 szint. Fontos azonban tudni, hogy a vérben lévő zsírsavak mennyisége jelentősen változhat attól függően, hogy mit és mikor ettünk utoljára. Ez az oka annak, hogy a legtöbb esetben kérik az embertől, hogy egy éjszakán át koplaljon, mielőtt vérmintát adna a vérben lévő lipidek meghatározásához.