A kereskedelemben kapható csirkék legtöbbje hormonkezelésen esik át, hogy hamarabb fejlődjön. A csirketenyésztők nemcsak hormonokkal kezelik az állatokat, de rengeteg antibiotikumot is adnak nekik, hogy rezisztensek legyenek a betegségekkel szemben. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a csirkék elhízzanak.

Az organikus csirkehús sötétebb színű, nem olyan fehér, mint a hormonkezelt, és tömegében is sokkal kisebb. Textúrájában az egészséges és a hormonkezelt csirke húsa nem tér el egymástól, de számos mód van arra, hogy olyan terméket válassz, ami az egészségedre is jó hatással van.

Mi az organikus hús?

Az organikus vagy bio hús olyan állatok húsa, amit természetes körülmények között neveltek, az állatoknak nem adtak antibiotikumot vagy hormonokat, optimális körülmények között nevelkedtek. Szemben az organikus hússal, a hormonokkal és antibiotikummal teletömött csirke húsa hosszú távon számos egészségügyi problémát okozhat.

Úgy az organikus, akárcsak a hormonkezelt állat húsa megfelelő vasat, cinket, foszfort és B vitamint tartalmaz. Mindkét típusú hús megfelelő mennyiségű zsírt és proteint tartalmaz, de a hormon- és antibiotikummal kezelt hús veszélyesebb a szervezetre nézve.

Mik a hormonok és antibiotikumok mellékhatásai?

Számos kutatás bebizonyította már, hogy a húsban lévő hormonok rákot, pajzsmirigy betegséget, cukorbetegséget, elhízást, endometriózist, fibrómát, terméketlenséget, asztmát és allergiákat okozhatnak.

Az antibiotikumok is károsan hatnak a szervezetre, ha olyan húst fogyasztunk, amiben antibiotikum van, megnő a baktériumrezisztencia az emberi testben, ennek következtében sebezhetőek vagyunk a betegségekkel szemben. Az antibiotikummal kezelt hús felboríthatja a bélflórát is.

Ha teheted vásárolj helyi termelőktől a piacon, így biztos lehetsz benne, hogy a hús, amit eszel egészséges. Drágább lesz, de megéri!