Az alufólia nem csak a konyhában használható. Igazán remek segítséget nyújthat azoknak, akik szeretnék vegyszermentesen távol tartani a kártevőket a növényektől, sőt, még a palántanevelést is felgyorsíthatja.

1. Készítsünk belőle palántázó dobozt
Ehhez szükség lesz egy cipősdobozra is, aminek vágjuk ki az alját és az egyik oldalát, majd belülről vonjuk be alufóliával. Amikor a palántának szánt magok elkezdenek csírázni, ültessük őket kis cserepekbe vagy egyszerűen töltsünk meg földdel egy tojástartó alját és abba tegyük a magokat. Helyezzük köré az alufóliával bélelt dobozt a képen látható módon. Mindig fogassuk el, hogy a nap a kivágott részen süssön be.

Ha több palántát nevelünk, akkor tegyük őket az ablakba és mögéjük helyezzünk egy fóliával bevont kartont.
Az alufólia megsokszorozza a nap erejét, így sokkal gyorsabban növekednek majd a palánták.

2. Elriasztja a madarakat.
Nem dézsmálják meg a gyümölcsfák termését a madarak, ha alufólia csíkokat tekerünk az ágakra. A fóliáról visszaverődő sugarak messzire űzik a terméstolvajokat.

3. Elriasztja a levéltetveket és a többi kártevő rovart.
Ha a védendő növény hajtásainak alsó részére tekerünk egy kis alufóliát, vagy apró galacsinokkal szórjuk be a talajt a növény szára körül. Mivel az alufólia galacsinok apró diszkógömbként szórják szét a fényt még borús időben is, amivel elriasztják a tetveket.

4. A csupasz csigákat is távol tartja
Ehhez egy kicsit nagyobb darab fóliára van szükség, amit a képen látható módon helyezünk a földre a növény köré. Rakjunk rá néhány kisebb követ, hogy a szél ne fújja el. A csigák nem fognak átmászni a fólián.

5. Megvédhetjük a gyümölcsfák törzsét a nyulak és őzek pusztításától, ha alufóliával tekerjük be.