A „fehérjeszegény” diéták, amelyek naponta kevesebb mint 1000 kalóriaértékű táplálék elfogyasztását ajánlják, ártalmasak lehetnek a hajhagymákra. A normál étrendet célszerű kiegészíteni jó minőségű természetes vitaminokkal, hogy elősegítsük a hajnövekedést. A hiányzó vitaminok pótlásával csökkenthető a stressz, befolyásolható a hormontermelés, segíthető az emésztőrendszer működése.

• B-vitaminok: 

Erősítik és táplálják a hajat, szabályozzák a faggyútermelést, és aktiválják a hajhagyma anyagcsere-folyamatait. Segítenek a gyulladások kivédésében, egészségesen tartják a fej bőrét. Jó B-vitamin forrás a hal, a tojássárgája, a dió, a mogyoró, a hüvelyesek és a búzacsíra. A B-vitamin család több tagja csökkenti a stresszt, és ennek áttételesen a haj hullására is van hatása. A B-vitamin család egyik tagja, név szerint az inozitol igazoltan fokozza a haj növekedését. A B12-vitamin hiánya közvetlenül a hajhullásból mutatható ki egyszerűen azért, mert magának a haj anyagának ez az egyik összetevője.

• Vas: 

Ha nincs elegendő a szervezetben, a haj hullani kezd. Elsősorban azok a nők vannak veszélyben, akiknek a menstruációs vérzésük erős, valamint a húsfogyasztást elutasító vegetáriánusok, hiszen a legtöbb vasat éppen a hús tartalmazza.

• Réz: 

Ez a nyomelem kell ahhoz, hogy az anyagcserét szabályozó enzimek zavartalanul végezhessék munkájukat a testben. A réz javítja a haj szerkezetét, hiányában a haj töredezik. A teljes kiőrlésű termékek, a hüvelyesek, a dió, a mogyoró, az aszalt gyümölcsök és az élesztő tartalmaz sok rezet.

• A-vitamin:

A szem, a bőr és a hajszálak fejlődésében játszik fontos szerepet. Biztosítja a megfelelő ütemű hajnövekedést, hatására a haj sima és bársonyos lesz. A retinol nagy mennyiségben fordul elő a tejtermékekben, a sárgarépában, a sárgabarackban, a paprikában és a halolajban. Tudni kell! Az A-vitamin túladagolása veszélyes lehet. Ha tabletta formájában fogyasztjuk, vigyázzunk, hogy a megengedett napi dózisnál többet ne vegyünk be belőle! A táplálkozással bevitt A-vitamint nem lehet túladagolni.

• C-vitamin:

Univerzális erőforrás, s így a haj egészségét is képes fenntartani, illetve helyreállítani. Lehetővé teszi, hogy a vas – ez a fontos építőelem – a hajhagymákhoz is eljusson, továbbá a haj sejtjeit is erősíti. A C-vitamin megtalálható a citrus- és a káposztafélékben, a paprikában és kiviben.

• H-vitamin: 

Segít abban, hogy a haj erős és csillogó legyen, a hajhagymák ne gyulladjanak be. A halban, a tojásfehérjében, a tejben, a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a dióban és a mogyoróban van sok belőle.

• Cink:

Igazi multitalentum, mert számos enzim aktiválója, így jó hatással van a bőrre, a hajra és a körömre is. Serkenti a haj növekedését, az új hajsejtek képződését. Óvja a hajhagymákat a gyulladástól, segít a fejbőr egészségének megőrzésében. Különösen sok cinket tartalmaz a friss osztriga, a hús, a tojás és a sajt.

• D-vitamin: 

Megállítja a hajhullást. Serkenti a hajhagymákat és azokat a sejteket amik a hajtövek formázásában vesznek részt. A kutatásból az is kiderült, hogy a D-vitamin hiány az egész világon jellemző járvány szerű betegség. Napfénymentes időszakban a bőrön keresztüli pótlása – D3 krém – dózisbiztosabb, gyorsabb megoldás.

• E-vitamin: 

A hajszálerek kialakításában játszik szerepet és javítja a vér áramlását a fejbőrben. Napi 400NE E-vitamin hozzáadása az étrendhez hajnövekedésre serkenti a hajtüszőket. Néhány alkalommal célszerű b a haj bőrébe masszírozni is, ami növeli a fejbőr vérellátását is egyben.