Kevés fény

Muskátli nem szereti az árnyékot, de még a félárnyékos helyen is kevesebb virágot hoz. Próbáljuk úgy elhelyezni, hogy naponta legalább 5-6 órán keresztül érje a nap. A tűző napsütés és a déli fekvés sem tesz kárt benne.

Szárazság

Ha a túl sok napsütés kevés vízzel párosul, akkor a muskátlink levelei elsárgulnak, szélük felgöndörödik. Ha folyamatosan tűző napon van a növényünk, naponta kétszer, reggel és este locsoljuk meg, de ne álljon alatta a víz.

Túlöntözés

A muskátli nem kedveli a túl sok vizet. Rendszeresen öntözzük, de a cserépalátétben ne álljon folyamatosan a víz, mert ettől megfulladnak, elpusztulnak a gyökerek. Amennyiben a túlöntözés párás, esős idővel párosul, a levelek fonákján először kis dudorok, majd idővel barna pöttyök képződnek. A jelenség neve vízkórság (ödéma), és a felesleges víz óriássejtekbe való elraktározása okozza. Később, amikor a növénynek szüksége van rá, felhasználja ezt a vizet, a foltok beszáradnak. Ezt elkerülhetjük, ha egyenletes a növény vízellátása.

Túltáplálás

Probléma léphet fel a túlzott tápoldatozással is. Bár a muskátli nem kényes és meghálálja a tápanyagellátást, a túl sok tápoldat a gyökereket megégeti, a tő pusztulásához vezethet. jele, hogy először a gyökér közelében lévő levelek kezdenek sárgulni, a virágok pedig ki sem nyílnak, bimbóként száradnak el. Fiatal, frissen beültetett töveket ne tápozzunk legalább két hétig, amíg a gyökerei átszövik a cserepet.

Az öntözés módja

Öntözéskor ügyeljünk rá, hogy a leveleket, virágokat ne érje víz. Az álló-muskátli és az angol muskátli levele szőrös, amin megmaradnak a vízcseppek. A vízcseppekben megtelepszenek és elszaporodnak a kórokozó gombák. Szintén rossz hatással van az öntözővíz a szirmokra. Főként a teltvirágú fajtáknál áll meg a szirmok között az öntözővíz, ami azok barnulásához, rohadásához vezet.

Az öntözés ideje

Nagy melegben, erős napsütésben még akkor se locsoljuk meg a muskátlinkat, ha kókadtnak találjuk. A víz ilyenkor könnyen megégetheti a gyökereit, és pár nap alatt tönkremegy a növényünk. Az öntözést mindig a koraesti órákra időzítsük, nyári kánikulában esetleg reggel is locsolhatunk, gondosan elkerülve a leveleket.