A csalán minden része gyógyító hatású: gyökerétől kezdve a szárán és a levelein keresztül a virágjáig.

A csalántea-kúra az alábbi  betegségek esetén is hatásos:

• máj-, vese-, és lépbetegségek;
• lépdaganat esetén;
• légzőszervi megbetegedések, vagy gyomorproblémák;
• gyomorgörcsök;
• gyomorfekély;
• leukémia;
• vérbetegségek;

Ha csak a betegségek megelőzésere fogyasztjuk a csalánteát, akkor naponta egy csészével, egész évben lehet inni. Megelőzhetjük a megfázást, erősödik az immunrendszer, csökkennek az allergiás tünetek, és gyulladások is.
A csalán a legjobb vértisztító és vérképző gyógynövényünk. De kedvező hatással van a hasnyálmirigyre is, és a csalánteával a vércukorszintet is csökkenthetjük. Gyógyítja a húgyutak megbetegedéseit és gyulladásait éppúgy, mint a vizeletpangást. A székletürítést is könnyíti.

Négyhetes tavaszi csalántea-kúra

Amikor a friss hajtások megjelennek, érdemes elkezdeni. Mindig cukor nélkül igyuk! Reggel éhgyomorra, úgy félórával a reggeli előtt egy csészével igyunk belőle, napközben pedig 1-2 csészével kortyonként. A reggeli előtti adagot ugyancsak kortyonként kell fogyasztani, hogy hatását növeljük. 
A teát csak forrázzuk, nehogy az értékes hatóanyag elillanjon belőle. Már a csalánkúra alatt jobban érzi magát az ember testileg, visszatér energiája és alkotókedve, és szemmel láthatólag külsőleg is rendbe jön.
„A családom és én évek óta nem szedünk semmiféle gyógyszert és rugalmasnak és fiatalosnak érzem magam.”
A népi orvoslásban a csalántea hetekig tartó ivókúra formájában máj- és epebántalmak, lépmegbetegedések, még a tumort is ideértve, a gyomor és a légzőszervek hurutos megbetegedései, gyomorgörcsök és -fekélyek, bélfekélyek és tüdő-megbetegedések ellen javallt. Megelőzés céljából akár egész éven át ihatunk csalánteát, de csak egy csészével naponta. Vírusos megbetegedésektől és baktériummal fertőzött váladékoktól ugyancsak hatásosan véd.

Tökéletes vaspótlásra!

Bizonyos életszakaszokban erősen csökkenhet a szervezet vastartalma. Fáradékonyság és kimerültség tünetei lépnek fel ilyenkor, az ember úgy érzi, hogy megöregedett és a teljesítőképessége sem a régi. Ilyen esetben a legjobb eredménnyel alkalmazhatjuk vastartalma miatt a friss csalánt. 

Maria Treben így írt tapasztalatairól:

„Nemrégen megismerkedtem egy 50 év körüli hölggyel, aki ritkás hajzata miatt kénytelen volt parókát viselni. Emiatt azonban még a maradék haja is kihullott. Azt tanácsoltam neki, hogy mossa meg a fejét friss csalán főzetével, majd pótlólagosan csalángyökérből készült főzettel is. Megfogadta a tanácsomat, és hétről hétre látni lehetett, hogyan nőtt ki újra a haja, és lett egyre dúsabb.”

„Óriási segítséget nyújt a csalán érszűkület esetén is. Nem egy ember, aki érszűkületben szenved, elkerülheti a lábamputációt, ha idejében csalángyökérből készült lábfürdőt vesz. Minden görcs, akárhol jelentkezik is, vérkeringési zavarra utal. Ilyenkor ajánlatos a csalánfőzettel történő lemosás és a fürdő. Ez vonatkozik a koszorúér-szűkület speciális esetére is. Hajoljunk a fürdőkád fölé, és langyos csalánfőzettel mossuk le a szívtájékot, egyúttal finoman masszírozzuk is.”

„Egy asszony arról írt nekem, hogy a csalán évekig tartó, kínzó ekcémától szabadította meg. Életem reménysugarai az ilyen levelek. Arról tanúskodnak, hogy megbízhatunk gyógynövényeink segítségében, bárhol is használjuk őket.”

„Egy idősebb férfi állított be hozzám könnyekkel küszködve. Arra panaszkodott, hogy vizelete sötétbarna, és elviselhetetlen fejfájás gyötri. Nem segítettek sem a tabletták, amiket felírtak neki, sem az injekciók, amiket végül már a fejébe kapott. Ellenkezőleg, fejfájása csak egyre erősebb lett, úgyhogy már az öngyilkosság gondolata foglalkoztatta. Lelket öntöttem belé és friss csalánt rendeltem neki. Két és fél liter csalánteát kellett meginnia naponta. Négy nap múlva telefonon közölte velem, hogy fejfájása teljesen megszűnt.”