Az átlagember ezzel szemben éppen azt a 20 százalékot halogatja, ami az eredmények, az elvégzett munka értékének 80 százalékát adja.  Tudatosan döntsd el, hogy mindaddig nem végzed el az alacsony értéket képviselő tevékenységeket, amíg be nem fejezed a magasabb értékű feladatokat. 

Mi az, ami hátráltat?

Ha úrrá akarsz lenni a halogatáson, először be kell azonosítanod azokat a tényezőket, amelyek a mai halogatáshoz vezettek, és végig kell gondolnod, melyik az igazán jellemző rád:

1. A tisztánlátás hiánya. Ha nem teljesen tiszta előtted, bizonytalan vagy abban, hogy mi most a legfontosabb teendő, akkor gyakran kapod azon magad, hogy inkább az alacsonyabb értékű dolgokat végzed el – vagy semmit. A siker 95 százaléka az életben abból fakad, hogy teljesen tisztán látod a leglényegesebb céljaidat és azokat a fontos lépéseket, amelyeket már most, bármelyik percben megtehetsz az elérésük érdekében.

2. Az ambíció hiánya. Vajon mennyire akarod a céljaidat? Ha nincs benned erős, égő vágy vagy elegendően komoly ok arra, hogy nekivágj egy feladatnak, és be is fejezd, akkor sosem kezdesz hozzá. Inkább jön a heveny kifogás, és folyamatosan bizonygatod magadnak és másoknak, hogy most már mindjárt nekikezdesz a nagy feladatnak.  

3. A fontossági sorrend hiánya. Mivel nem tervezted meg a feladatokat, és nem rendezted fontosság és időrend szerint, általában bizonytalankodsz, hogy most melyikkel is kellene kezdeni. Ennek eredménye, hogy a végén nem csinálsz semmit.  

4. Túlterheltség. Gyakran túl sok feladatot vagy tevékenységet próbálsz beszorítani a rendelkezésre álló, behatárolt időbe. Ennek eredménye, hogy inkább felteszed a kezed, és azt mondod magadban: „Majd holnap megcsinálom.” 

5. Az előkészítés hiánya. Nincs minden szükséges dolog előkészítve a kezed ügyében, hogy belevágj és befejezd a munkát. Gyakran már az, hogy minden szükséges dolgot előkészítesz, ami kelleni fog, segíthet, hogy nekifogj a feladatnak. 

6. Energiahiány. Nyolc-kilenc óra alvásra minden éjszaka szükséged van, egészséges, tápláló ételekre is, hogy meglegyen a kellő energiád a legjobb munkához. Vince Lombardi szerint: „A fáradtság mindenkiből gyáva nyulat csinál.”