Mosásnál már jól bevált, akár adalékként, akár önálló mosásnál is, főleg fehér ruháknál, vagy zsírfoltos konyharuhák áztatásánál, de takarításhoz még nem próbáltam. Egy kilogramm körülbelül 700 forintba kerül, tehát nem nagy beruházás.
Állítólag mosogatószerként, felmosáshoz, odaégett edényekhez és általános konyhai tisztítószerként is kiváló. Hát lássuk:

Mosogatás:

5 liter meleg vízben oldottam fel egy evőkanálnyit. Fontos, hogy meleg legyen, mert a hideg vízben nem keveredik el, lebegnek a szemcsék. Rögtön a legnagyobb kihívás elé állítottam, a vasárnapi ebéd után mosogattam el.
Ami először meglepett, hogy nem igazán habzik, így kételkedtem, hogy egyáltalán alkalmas lesz-e mosogatásra, de teljesen tiszták és zsírmentesek lettel az edények. A poharak viszont kicsit fénytelenek lettek, de erre is van egy jó megoldás. Egy tálba 5 liter vizet engedtem és belekevertem egy kanál 20%-os ecetet, ebben öblítettem át a poharakat, és ragyogóan tiszták lettek.

Odakozmált edények, tepsik és a tűzhely tisztítása:

Ez könnyebben ment, mint gondoltam, nem kellett sokat vakargatni, kapargatni. Beleszórtam a mosószódát az edényekbe és a tepsibe, annyi vizet adtam hozzá, hogy pépes legyen. Kefével beledolgoztam, majd 20 percet állni hagytam. Ezután minimális erőkifejtéssel tökéletesen el tudtam távolítani az égett, beleszáradt ételmaradékot.
Kerámia főzőlapom van, amit nagyon óvatosan lehet csak tisztítani. A mosószódából most is töményen pasztát kevertem, egy szivaccsal eldolgoztam, és 15 perc után teljesen tisztára lehetett törölni. Ezt még a méregdrága kerámia-tűzhelyre való tisztítóhabbal is csak kétszerre-háromszorra tudtam produkálni :)

Felmosás:

10 liter langyos vízhez egy fél bögre mosószódát adtam, és hogy jó illat is legyen, 10 csepp citrom illóolajat is. Tökéletes lett az eredmény, a csempe nem ragad utána, a makacsabb szennyeződéseket is könnyedén fel tudtam törölni.

Általános tisztítószerként:

Egy szórófejes flakonba (0,5 liter) langyos vizet töltöttem, két evőkanál mosószódával és 5 csepp citromolajjal. A konyhapulton és a falicsempén annyira hatásos volt, hogy rögtön kipróbáltam a fürdőszoba csempén is, és ott is remekül szerepelt. Ami meglepett, hogy a vízkövet is oldja. A makacsabb helyeken olyan pasztát készítettem, mint az edényekhez, és fél óra után enyhén átdörzsöltem szivaccsal. Öblítés után nyoma sem volt a vízkőnek. (A csempékről és a csapokról feltétlenül öblítsük le, mert foltosak lesznek. Ha egy bolyhos törlőkendővel áttöröljük száradás után a csempét, nagyon fénye lesz, és szinte „taszítja” majd a szennyeződést.

Szőnyegtisztítás:

Ez volt a legnagyobb kihívás, mert két kutyám van, szóval a szőnyegek „sok vihart” megéltek már J Egy liter vízbe egy evőkanál mosószódát és 5 csepp illóolajat tettem, ebbe a keverékbe mártogattam a szőnyegtisztító kefét jó alaposan átdörzsöltem vele a szőnyegeket. Megvártam, amíg megszárad, és utána alaposan átporszívóztam. Nem lett olyan makulátlan, mintha elvittem volna egy tisztítóba, de meg vagyok elégedve az eredménnyel, és ráadásul remek illata is lett.

Összegzés:

Eddig azt hittem, hogy a szódabikarbóna-ecet kombó verhetetlen, de új vetélytársuk akadt. Az egy kilogrammos csomag alig egyharmadát használtam el, tehát a fent részletezett „műveletekhez” még 250 forintnyi beruházás sem kellett. Bátran javaslom mindenkinek, aki szeretné vegyszermenetesebbé tenni a nagytakarítást, vagy akár a mindennapokat. Én rendszeresen fogom használni ezután.

A dm „Kezdd kicsiben!” felhívással edukációs programot és közösségi kihívást indít, hogy zöldebbek legyenek a hétköznapok. Tedd meg az első lépéseket Te is! Csatlakozz a dm facebook kihívásához, melynek zárt facebook csoportja itt érhető el. A dm a résztvevőket az egyéni elköteleződésen túl is szeretné motiválni: minden csatlakozó személy után 100 forinttal támogatnak egy környezetvédelmi kezdeményezést, a 2020-as Tiszai PET Kupát. Céljuk, hogy 1 millió forinttal segítsék a szemétgyűjtő akció lebonyolítását.

Amikor  dm Kezd kicsiben kampányához csatlakoztam, nem gondoltam volna, hogy pár apró változtatással milyen komoly eredményeket érhetünk el. Töredékére csökkentettük a műanyag hulladékot, sokkal gazdaságosabb lett a főzés, szinte vegyszermentessé vált a takarítás és a mindennapos testápolás is. Ezekről bővebben az alábbi linkeken olvashatsz:

https://zoldujsag.hu/foszerkesztoi-vallalas-zolditsd-ki-a-konyhadat-117815
https://zoldujsag.hu/foszerkesztoi-vallalas-zolditsd-ki-a-furdoszobadat-117770
https://zoldujsag.hu/foszerkesztoi-vallalas-csokkentsd-a-muanyag-hulladekot-117769

 Forrás: www.zoldujsag.hu
  Kép:
www.pexels.com
 A cikk a Zöldunió - dm Partnersége keretén belül készült