Le a műanyag flakonokkal:

A csapvíz jó minőségű nálunk, ám az íze némi kívánnivalót hagy maga után. Eleinte mindenki hozott magával ásványvizet, ami legalább 10 műanyag flakont jelentett egy nap. Ezután nagy, tartályos 19 literes vízadagolót használtunk, de egy kicsit nehézkes a cseréje, nem ízlett mindenkinek, és nem jelentősebben olcsóbb, mint a kisebb kiszerelés, így fokozatosan visszatértek a flakonok az életünkbe. Az ideális megoldást a vízszűrő kancsók bevezetése jelentette. Persze ehhez kellett némi beruházás, de egy hónap alatt megtérült az ára.

Mennyibe kerül?

Négy darab, egyenként 3,5 literes vízszűrő kancsót vettünk, minden irodába egyet. Darabja 3800 forint, egy vízszűrő betét 1400 forint, ez 100 liter víz megtisztítására alkalmas. Ha a kancsók árát nem számoljuk, 14 forintra jön ki egy liter víz, ami ráadásuk nagyon finom, mindenkinek ízlik.

Az ásványvizek literje kb. 100 forint, tehát 100 liter 10000 forint. Egy kancsó és a szűrő összesen 5200 forintba került, tehát még az első 100 liter után megtérült az ára, és ezután már csak a literenkénti 14 forinttal kell tovább kalkulálnunk. És ami a legjobb, hogy egy hónap csak néhány műanyag szűrő került a hulladékgyűjtőbe.

Azok a kis műanyag kapszulák…

Nincs kényelmesebb, mint a kapszulás kávé, de a rengeteg műanyaghulladék - még ha szelektíven gyűjtjük is – elég elkeserítő. Így a másik nagy változtatás ennek a gépnek a lecserélése volt.  Otthon volt egy régebbi, de megbízható eszpresszó kávéfőzőm tartalékban, ezt hoztam be az irodába.

Tartottam attól, hogy nehéz lesz meggyőzni a kollégákat arról, hogy érdemes feláldozni a kényelmet. A kapszulás kávé rengeteg ízben és variációban kapható, ez is egy érv volt amellett, hogy talán ezt nem kellene erőltetnem.
Viszont felfedeztem, hogy van ízesített őrölt kávé is, így az ínyencek is megtalálhatják a nekik megfelelőt. Az ára pedig töredéke a kapszulának.

Nézzük számokban:

A fehér csokis kávé a kedvenc a szerkesztőségben, ezért ezt vettem példának: A kávékapszula 1299 forintba kerül, tehát egy pohár kapszulás kávé 130 forint. Egy nap legalább 20 adag kávé fogy, 2600 Ft értékben. Egy hónapban 440 csésze kávé nem kevesebb, mint 57200 forint, és 440 darab kis műanyag dobozt termelünk.

A 125 gr-os fehércsokis őrölt kávé ára 1200 Ft, nagyon megtömve sem fér a hat személyes szűrőbe 30 grammnál több, így egy csomagból 25 adag főzhető. Ha hozzászámítjuk a tejszínt és az édesítőt (steviát használunk, senki nem issza cukorral) 58 forintra jön ki egy adag, a havi költsége pedig kevesebb mint a fele a kapszulás kávénak: 25580 Ft tejszínnel és az édesítővel együtt. Még jobb, hogy találtam olyan kávét, aminek a csomagolása környezetbarát újrahasznosított papír, ezzel nem terheljük nagyon a környezetet. Ráadásul négyszer főzünk kávét egy nap, míg a kapszulás gép 20-szor volt bekapcsolva

Az eredmény:

Ez a kihívás sokkal könnyebben ment, mint gondoltam. 30 nap alatt 8 ember egy kis szemetes zsáknyi műanyag hulladékot termelt. Ez megdöbbentő, hiszen eddig naponta kellett felkeresnünk a hulladékszigetet. Emellett rengeteg pénzt és energiát is megspóroltunk.
Bár egy háztartásban többféle műanyagszemét keletkezik, mint egy irodában, ezzel a módszerrel otthonunkban is jelentős eredményt érhetünk el. És csak két dolgon változtattunk!

A dm „Kezdd kicsiben!” felhívással edukációs programot és közösségi kihívást indít, hogy zöldebbek legyenek a hétköznapok. Tedd meg az első lépéseket Te is! Csatlakozz a dm facebook kihívásához, melynek zárt facebook csoportja itt érhető el. A dm a résztvevőket az egyéni elköteleződésen túl is szeretné motiválni: minden csatlakozó személy után 100 forinttal támogatnak egy környezetvédelmi kezdeményezést, a 2020-as Tiszai PET Kupát. Céljuk, hogy 1 millió forinttal segítsék a szemétgyűjtő akció lebonyolítását.

 Forrás: www.zoldujsag.hu
  Kép: https://images.pexels.com
 A cikk a Zöldunió - dm Partnersége keretén belül készült