A szeder fogyasztása rendkívül jótékony hatással van a szervezetünkre, ezért minél többet fogyasztunk belőle, annál jobb. Ez az ízletes gyümölcs gazdag A, B1, B2, C, E vitaminokban, ásványi anyagokban, például káliumban, foszforban, vasban, nátriumban, magnéziumban, mangánban, szelénben, cinkben, rézben és kalciumban, valamint folsavban is.

Ugyanakkor a szedernek számos jótékony hatása van a szervezetre. Gyulladáscsökkentő, vízhajtó, fertőtlenítő, hashajtó, fájdalomcsillapító, de különösen antioxidáns hatással rendelkezik.

Mi mindenre jó a szeder?

• Erős antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a szabadgyököket.

• Mivel megakadályozza a vízvisszatartást a szervezetben, és kevés kalóriát tartalmaz, akkor is bátran fogyaszthatod, ha fogyókúrát tartasz. Ugyanakkor ragyogóbbá, simábbá teszi a bőrödet.

• Segít hasmenés, gyomor-bélhurut, vastagbélgyulladás esetén, és enyhíti a menstruációs görcsöket.

• A szederszörp élénkítő hatású, ezért rendkívül hatásos lehet akkor is, ha legyengült a szervezet.

• Az összetépett friss levél sebösszehúzó hatásáról is ismert.

• Fogínyvérzés esetén rágjunk össze néhány nyers szederlevelet.