A virág színintenzitása több tényezőtől is függ. Szabadban, napsütéses helyen általában erősebb színűek a virágok. A növény elhelyezésénél erre is ügyeljünk, de csak a tűző napot is jól viselő növényeket, pl. leandert, angyaltrombitát, bougainvilleát, hibiszkuszt tegyük ilyen helyre, a kényesebb levelű növények megperzselődhetnek. Ezeket a növényeket is szoktatnunk kell a napfényes helyhez, lakásból kikerülve először félárnyékos, naptól részben védett helyen álljanak egy kis ideig.

  • A színek változásánál az elhelyezés szerepét talán már észrevették, de gondoltak-e a tápanyagok jelentőségére?! A tápanyagok közül a makroelemek élettani hatása közismert:
  • A nitrogén, mint hajtóanyag serkenti a növekedést, a levél és a hajtás fejlesztését. Hiánya miatt a növény lassabban növekszik, levelei sárgulnak. Túladagolása miatt azonban a növény elrúgja a bimbókat, nem vagy csak keveset virágzik.
  • A foszfor serkenti a virágzat fejlődését, erősíti a gyökérzetet. Hiányát a levelek kékespiros elszíneződése, a gyenge gyökérzet és kevés virág jelzi.
  • A kálium erősíti a növényt, fokozza betegségekkel szembeni ellenálló-képességét, a virágzási hajlamot, segíti a vesszők beérését. Hiányát az általános gyengülés mellett a levél szélének barnulása mutatja.  


A virágok színintenzitását jelentős mértékben befolyásolják a mikroelemek. Ezek a tápanyagok csak kis mennyiségben szükségesek, de nélkülözhetetlenek a fejlődéshez, erősítik a növény ellenállóképességét, szárazság- és fagytűrését, a virág- és teméskötődést, fokozzák a színintenzitást.
Nagyon fontos a tápelemek aránya, ha bármelyik hiányzik, vagy nem a megfelelő arányban áll rendelkezésre, növényünk nem lesz olyan szép, mint szeretnénk.
Azért ne ijedjünk meg, nyugodt pihenőidőnket nem kell a növénytáplálás tudományának megismerésére áldoznunk, nem kell a boszorkánykonyha minden csínját-bínját bevetnünk, elég, ha jó tápoldatcsaládot választunk. A Vitaflóra termékcsalád tagjai közül könnyen kiválaszthatjuk a megfelelőt, ami az adott növénycsoport igénye szerint tartalmazza a tápanyagokat. A tápoldatot, vízzel hígítjuk, ezáltal a tápelemek aránya nem változik, a tápelemeket a növény rögtön hasznosítja, a kezelés eredménye már 2-3 nap után látszik. Ha rendszeresen így tápláljuk növényeinket, azok egyenletesen egészségesen fejlődnek, lombozatuk üde színű, dús, bőségesen és hosszan virágoznak.


Ha a tápoldatokkal kapcsolatban kérdésed merülne fel, nézd meg a www.vitaflora.hu honlapon a található cikkeket, vagy érdeklődjön e-mailben.